Πλαστικές επεμβάσεις: Έρχεται το τέλος του insta-σωματότυπου;

της Βασιλίνας Ριστάνη

2885

Δείτε τι λένε τα στοιχεία, οι ειδικοί και οι Καρντάσιαν για τη στροφή στο «φυσικό σώμα».

Οι αισθητική χειρουργική που καθιερώθηκε από την πιο διάσημη οικογένεια της Αμερικής και άνθισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδιαμόρφωσε ριζικά τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και σώματος, οδηγώντας εκατομμύρια γυναίκες στα νυστέρια των πλαστικών χειρουργών.

Τι μαρτυρούν, όμως, η καθοδική αριθμητική τάση των επεμβάσεων και η σταδιακή αντιστροφή της «βραζιλιάνικη ανόρθωση γλουτών» (BBL) των Καρντάσιαν;

Πίσω από τους αριθμούς

Από το 2000 μέχρι σήμερα, οι πλαστικές εγχειρήσεις (εξαιρούνται οι ελάχιστα και καθόλου επεμβατικές αισθητικές διαδικασίες, πρόσωπο και κεφάλι) έχουν παρουσιάσει μια ευρέως ανοδική τάση της τάξης του 22%. Αντίθετα, από το 2019 έως το 2020, έχει παρατηρηθεί 14% μείωση όλων των επεμβάσεων. Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί, ότι κατά το διάστημα αυτό της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι επιχειρήσεις και διαδικασίες έπρεπε να θυσιαστούν για κάποιο διάστημα στο βωμό της δημόσιας υγείας. Η μέση χρονική διάρκεια που ανέφεραν οι πιστοποιημένοι γιατροί, ότι σταμάτησαν να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις το 2020 λόγω Covid-19, είναι 8,1 εβδομάδες.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες σωματικές επεμβάσεις είναι η αυξητική στήθους, γλουτών και μηρών, η λιποαναρρόφηση και η κοιλιοπλαστική, που υπάγονται κάτω από το ζυγό του προτύπου ομορφιάς: σώμα με έντονες καμπύλες αλλά με επίπεδη κοιλιά.

Ορισμένα έθνη έχουν μεγαλύτερη σχέση αγάπης με την πλαστική χειρουργική από άλλα. Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν, με μεγάλη διαφορά, τον υψηλότερο αριθμό εγχειρήσεων στον κόσμο. Μονάχα οι Αμερικανοί δαπάνησαν 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια για αισθητικές επεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Κοινότητα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) κατατάσσει τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση με τους περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς, αριθμός που ανέρχεται στους 6.900. Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Βραζιλία με 6.011 χειρουργούς, ενώ η Κίνα ολοκληρώνει την πρώτη τριάδα με 3.000. Σύμφωνα με τη Statista, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε γυναίκες και αντιπροσώπευαν το 86,5% όλων των επεμβάσεων του 2019.

Στην Ελλάδα, το 2019 (τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του ISAP) το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων ανερχόταν στις 83,391, με πιο συχνή τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης κατά 17,7%.

 

Εν έτει 2022, η πλαστικός χειρουργός κ. Ελευθερία Τσεχελίδου, δήλωσε στο layout πως η πανδημία του κορονοϊού υπήρξε καθοριστικός ανασταλτικός παράγοντας για όσους σκέφτονταν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση, τόσο μάλιστα που απέτρεψαν μέχρι και τους παθόντες κάποιου σχετικού προβλήματος υγείας. Άλλωστε η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια πολυδάπανη διαδικασία, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται η αμοιβή του χειρουργού και του αναισθησιολόγου, τα έξοδα του νοσοκομείου, της κλινικής ή άλλης εγκατάστασης, το κόστος του εκάστοτε εμφυτεύματος, εάν και εφόσον περιλαμβάνεται και του εξοπλισμού.

Η ανόρθωση του κάτω μέρους, θεωρείται η πιο ακριβή επέμβαση και η τιμή της κυμαίνεται από 7.000 μέχρι 30.000 δολάρια. Μια από τις πιο συχνές αναζητήσεις, σύμφωνα με τα Google Trends, είναι το πόσο κοστίζει η πλαστική χειρουργική επέμβαση, γεγονός που δείχνει την προθυμία αλλά και ταυτόχρονα την ανησυχία της κοινής γνώμης για τις αισθητικές πρακτικές, καθώς δεν καλύπτονται από την ιατρική ασφάλεια και θεωρούνται είδος πολυτελείας. Ως φυσική απόρροια της οικονομικής ύφεσης, το αδύνατο σώμα μπορεί να αντιπροσωπεύει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής, σε αντίθεση με το έντονα καμπυλωτό σώμα που στέκει στους αιώνες ως ένδειξη πλούτου και ευρωστίας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η ηλικιακή ομάδα που σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις το 2020 είναι εκείνη των 55 με 69 ετών. Στο γενικότερο πλαίσιο όλων των διαδικασιών –επεμβατικές και μη- οι γυναίκες μεταξύ 40 και 54 ετών έκαναν τις περισσότερες επεμβάσεις στο σώμα τους, αποτελώντας το 45% του συνόλου.

Οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 19 ετών, αποτελούν μόλις το 2% του συνόλου, ενώ συνήθως καταφεύγουν σε πιο κοινές διαδικασίες και μικροεπεμβάσεις.

Συμβαδίζοντας με τις Καρντάσιαν

Εδώ και χρόνια φημολογείται ότι η Κιμ και οι περισσότερες αδερφές τις έχουν κάνει κάποιο είδος βραζιλιάνικης ανύψωσης γλουτών (BBL). Το BBL είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση λίπους από μια περιοχή του σώματος, όπως το στομάχι, και τη μεταφορά του στο κάτω μέρος.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, η σωματική διάπλαση της Κιμ έχει αδυνατίσει αισθητά. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί και θαυμαστές πιστεύουν ότι έκανε ανέστρεψε αυτή την επέμβαση για να πετύχει ένα πιο «φυσικό» αποτέλεσμα. Την ίδια διαδικασία φαίνεται να έχει κάνει και η Κλόι, καθώς συγκρίνοντας μερικές παλιές φωτογραφίες, η οπίσθια διάπλαση των δύο γυναικών φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερη από ότι τις τελευταίες εβδομάδες.

Η οικογένεια των Καρντάσιαν συνέβαλε στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου σώματος ως τάση της μόδας και επηρέασαν πολλές γυναίκες στην απόφαση τους να προβούν σε πλαστικές εγχειρήσεις. Ήδη είναι διακριτό στην κοινότητα του Tik Tok, ότι αρκετές influencer που είχαν κάνει τη εν λόγω διαδικασία, έχουν ανέβει στο βαγόνι του τρεντ, του τρένου που οδηγούν οι Καρντάσιαν και έχουν ξεκινήσει τις μειωτικές διαδικασίες.

Αυτή η νέα «φυσική αισθητική» θα μπορούσε να προέρχεται από την αλλαγή νοοτροπίας μετά την πανδημία, όπου οι εκδηλώσεις υπερβολικού πλούτου δεν κερδίζουν πια τόσους θαυμαστές αλλά και στην ειδωλοποίηση της αρχής της δεκαετίας του 2000, όπου το πρότυπο ομορφιάς ήταν το αδύνατο σώμα.

Παράλληλα με αυτές τις κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, οι αντιλήψεις για το ιδανικό σώμα εξελίσσονται τόσο συχνά, που το μόνο σίγουρο είναι πως πια η αποδοχή όλων των ειδών των σωμάτων έχει καταστεί πιο αναγκαία από ποτέ.