Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά το «σήμα» της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής

273

petrelaio_1

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με του Financial Times – Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις μετά τη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά το «μήνυμα» από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τους κινδύνους έλλειψης εφοδιασμού και ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσουν τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν το πρωί κατά 1,68% στα 114,34 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI σημείωσαν πτώση 1,87% στα 113,10 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times.

Ως αυτό το στάδιο, η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.

Στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που ξεκινά στις 14:00 (ώρα Βιέννης· 15:00 ώρα Ελλάδας) στα μυαλά όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να στραγγίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.

Παρότι μέχρι τώρα, το Ριάντ δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», που δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλυθούν, σύμφωνα με την Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.