Περισσότεροι από 360 ελέφαντες νεκροί στη Μποτσουάνα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

της Μαντώς Μπερδέ

324

Εκατοντάδες νεκροί ελέφαντες εντοπίστηκαν γύρω από υδάτινες περιοχές της Μποτσουάνα, χωρίς ωστόσο αιτία θανάτου να είναι η ξηρασία.

Δεν έχει προηγούμενο ο αριθμός των ελεφάντων που βρέθηκαν νεκροί στη Μποτσουάνα!
Σύμφωνα με αναφορές, στις αρχές Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι, μετά την ανακάλυψη 169 ελεφάντων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Το γεγονός έγινε γνωστό όταν σε τρίωρη πτήση για το Δέλτα του Οκαβάνγκο μπορούσαν να διακρίνουν το δυσάρεστο αυτό θέαμα.

Δύο μήνες αργότερα, εντοπίστηκε μέσω ερευνών πως το σύνολο των νεκρών ελεφάντων ξεπερνούσε τους 350, με τους ειδικούς να ψάχνουν τα αίτια θανάτου παίρνοντας δείγματα από τα άψυχα σώματά τους, τονίζοντας μάλιστα πως δεν σχετίζεται το γεγονός με την ξηρασία.

Πέρυσι, η Μποτσουάνα καθυστέρησε την απαγόρευση του κυνηγιού ελεφάντων, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 από τον πρώην πρόεδρο, Ίαν Χάμα. Ωστόσο, νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα άσκησαν πιέσεις για να ανατρέψουν την απαγόρευση, επειδή πίστευαν ότι ο αριθμός των ζώων είχε αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες περιοχές.

Η χώρα της Νότιας Αφρικής έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στην ήπειρο, με πάνω από 130.000 ελεύθερους στα πάρκα και τους ανοιχτούς χώρους. Ο μαζικός αυτός χαμός κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση της χώρας, για πιθανή εξαφάνιση του είδους στην περιοχή με ταχύτατους ρυθμούς.

Πληροφορίες: BBC