Παύλος Φύσσας: Σήμερα η μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης στο Κερατσίνι – «Πάντα παρών»

299

Ο μουσικός Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από την επίθεση των Χρυσαυγιτών λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτέμβρη του 2013.

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Κερατσίνι, θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο αντιφασίστας μουσικός είχε πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η σημερινή πορεία είναι αποκορύφωμα των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως η μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα το Σάββατο το βράδυ. Αρχικά θα γίνει συγκέντρωση στις 17:30 το απόγευμα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση με τελικό προορισμό το μνημείο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P. Φύσσας» θυμίζει τις επόμενες μέρες ξεκινάει η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Στο κάλεσμά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ένατη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου από τάγμα εφόδου της Χ.Α. συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπου δικάζονται οι εφέσεις των χρυσαυγιτών σε μια προσπάθεια ανάκλησης της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης της 7ης Οκτωβρίου του 2020.

Εννέα χρόνια τώρα, η οικογένεια του Παύλου και οι άνθρωποι της στεκόμαστε περήφανα στο δημόσιο χώρο και μέσω κοινωνικών και πολιτισμικών δράσεων και παρεμβάσεων προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που ο Παύλος και τόσοι άλλοι χαράξανε. Το δρόμο του αντιφασισμού, το δρόμο του κινήματος της Ζωής ενάντια σε εκείνο του θανάτου.

Οι εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- συνιστούν την κορύφωση αυτής της προσπάθειας μας, συνιστούν την πεμπτουσία της παρουσίας μας στο δημόσιο χώρο, συνιστούν την μεγάλη μας συλλογική συνεύρεση ενάντια στο φασισμό και όλες τις συμπεριφορές και αντιλήψεις που υφέρπουν στην καθημερινότητα μας και τον τροφοδοτούν.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν ξεχνάμε!». 

Νέα αντιφασιστική διαδήλωση στις 28 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο

Στη σημερινή διαδήλωση καλούν ακόμα η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα και σωματεία. Η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η συνέχεια μετά τη σημερινή διαδήλωση θα δοθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι: «Στις 18 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε μαζικά στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του. Όχι επετειακά αλλά γιατί συνεχίζουμε τη μάχη για να μην μπορούν τα τάγματα εφόδου των φασιστών να πατήσουν το πόδι τους πουθενά. Και στις 28 Σεπτέμβρη θα είμαστε ξανά έξω από το Εφετείο στην δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται μετά το καλοκαίρι.

Δίνουμε τη μάχη για να αυξηθούν οι ποινές κι όχι να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, που επιτέθηκαν κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των μεταναστών και των αγωνιστών των κινημάτων. Η δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος ανάγκασε την κυβέρνηση, την αστυνομία και την δικαιοσύνη να αποσύρουν την ασυλία που παρείχαν στους φασίστες και οδήγησε στην ιστορική καταδίκη τους τον Οκτώβρη του 2020. Μ’ αυτή τη δύναμη συνεχίζουμε για να μείνουν για πάντα στη φυλακή!

Στέλνουμε μήνυμα ότι δεν θ’ αφήσουμε την κυβέρνηση των υποκλοπών, του ρατσισμού, της ακρίβειας και της καταστολής ν’ ανοίγει ξανά το δρόμο στους φασίστες. Οι εκστρατείες μίσους κατά των προσφύγων και των μεταναστών, οι δολοφονίες και επαναπροωθήσεις στον Έβρο και στα νησιά, οι επιχειρήσεις σκούπα στις πόλεις και τις γειτονιές, η προσπάθεια εκκένωσης της δομής του Ελαιώνα, η εκστρατεία «νόμος και τάξη», είναι η ατζέντα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να συσπειρώσει την ακροδεξιά και τους φασίστες στην δεξιά πολυκατοικία που καταρρέει».