Πάσχα στην εξοχή: Ανάβουμε τα κάρβουνα και τους ξυλόφουρνους

402
Ανάβουμε τα κάρβουνα και τους ξυλόφουρνους για να μαγειρέψουμε τις συνταγές της γιορτής, γεμάτες βαθιά, γήινη νοστιμιά.

Σουβλάκια αγκινάρας με καυτερές πιπεριές και dressing εσπεριδοειδών
30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

Για τις αγκινάρες
12 μεγάλες αγκινάρες
χυμό από 2 λεμόνια
20 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη
1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 καυτερές κόκκινες πιπεριές
αλάτι, μαύρο πιπέρι
μικρές μεταλλικές σούβλες
Για το dressing
10 ml χυμό λεμόνι
10 ml χυμό πορτοκάλι
10 ml χυμό ροζ γκρέιπφρουτ
10 ml μηλόξιδο
70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού πετιμέζι (προαιρετικά)
2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια

Διαδικασία

Κόβουμε το κοτσάνι από κάθε αγκινάρα αφήνοντας γύρω στα 4 εκ. από τη βάση τους. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και λίγο αλάτι βράζουμε τις αγκινάρες ολόκληρες για 7 λεπτά. Παγώνουμε σε κρύο νερό που έχουμε στύψει μέσα 1 λεμόνι. Στραγγίζουμε και κόβουμε κάθε αγκινάρα στη μέση. Αφαιρούμε την πρώτη σειρά από τα εξωτερικά φύλλα και με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το χνούδι που βρίσκεται στο κέντρο.

Κόβουμε ξανά στη μέση τα κομμάτια (4 κομμάτια ανά αγκινάρα) και σε ένα μπολ τις μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και τις καυτερές πιπερίτσες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί απαλά. Περνάμε σε σιδερένιες μικρές σούβλες τις αγκινάρες από το κοτσάνι και εναλλάξ κάθε 4 αγκινάρες μια πιπερίτσα. Ψήνουμε στα κάρβουνα για περίπου 10-12 λεπτά. Εναλλακτικά τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200οC.

Dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε και τη φρέσκια μαντζουράνα.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα περιχύνοντας με το dressing.

Αρνί κοντοσούβλι με μπαχαρικά, τυλιγμένο σε μπόλια
3 ΩΡΕΣ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

Yλικά

2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλο (σπάλα-μπούτι)
1 μεγάλη αρνίσια μπόλια
σπάγκο μαγειρικής
1 μεταλλική σούβλα
30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι, το ξύσμα
μιξ από θυμάρι-ρίγανη για το σερβίρισμα
Για τη μαρινάδα
1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
5 κόκκους πράσινο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι

Διαδικασία

Βάζουμε την μπόλια του αρνιού σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για 20 λεπτά.

Μαρινάδα: Σε ένα γουδί προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε φτιάχνοντας ένα μιξ. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αρνί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξύσμα από το λεμόνι και στη συνέχεια το μιξ μπαχαρικών. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά το κρέας. Περνάμε τα κομμάτια κρέατος σε μια σούβλα. Στραγγίζουμε την μπόλια, την ανοίγουμε προσεκτικά και τυλίγουμε το κοντοσούβλι με αυτή. Δεν σφίγγουμε υπερβολικά. Δένουμε το κοντοσούβλι μας με σπάγκο από πάνω προς τα κάτω κατά μήκος.

Ξεκινάμε ψήνοντας σε χαμηλή φωτιά στο κάρβουνο για 30 λεπτά κοντά στη φωτιά, κατόπιν ανεβάζουμε λίγο πιο ψηλά τη σούβλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε ένα μικρό κομμάτι αν έχει ψηθεί και αν χρειαστεί ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στον συμβατικό φούρνο για 2 ώρες στους 150οC και κατόπιν για 20 λεπτά στους 200οC. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με το μιξ από ρίγανη και θυμάρι.

Διαβάστε περισσότερα στο olivemagazine.gr