Παρέμβαση Τραμπ στη Δικαιοσύνη για λογαριασμό του Ερντογάν

550

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να μην επιβάλει αυστηρές ποινές στη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας για τυχόν παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά από πιέσεις του Τούρκου προέδρου.

 

Σύμφωνα με το CNN, οι φόβοι για ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση είναι ιδιαίτερα έντονοι στη Νέα Υόρκη, όπου εισαγγελείς με το γραφείο εισαγγελίας των ΗΠΑ στο Μανχάταν χειρίζονται περιπτώσεις υψηλού επιπέδου με ευρύ φάσμα γεωπολιτικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων διώξεων για τρομοκρατία και ερευνών που αφορούν ξένες κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα μπορεί να διασταυρωθούν με τα συμφέροντα του Λευκού Οίκου».

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της Halkbank για συμμετοχή σε ένα μεγάλο σχέδιο για παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τεχαράνης.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Τουρκοϊραός έμπορος χρυσού, Ρεζά Ζαράμπ, δωροδόκησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να βοθήσει «ξέπλυμα» ιρανικών εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή με γνώση των συζητήσεων και αναφέρει ότι ο Μπαρ πρωτοστάτησε πέρυσι μιας προσπάθειας να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση με την τράπεζα που θα του επέτρεπε να παρακάμψει το κατηγορητήριο, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν πίεσε τον Ντόλαντ Τράμπ με στόχο να αποφύγει κατηγορίες.

«Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν»
«Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρον Ουάιντεν, διερευνά την παρέμβαση του Τραμπ σε έρευνα του Τμήματος Δικαιοσύνης αναφορικά με τη δίωξη στην Halkbank.

Ο Ουάιντεν στις 3 Φεβρουαρίου ζήτησε την απομάκρυνση του Μπαρ από την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας τονίζοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανες προσωπικές χάρες στον «αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας» μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.