Παρέλαση μαρτύρων και νέες εξελίξεις

517

Σήμερα προσέρχεται στην προανακριτική επιτροπή για να καταθέσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ● Η κλήση του προέκυψε ύστερα από μια τυχαία ερώτηση στην κ. Ράικου που περιελάμβανε το όνομά του και είναι ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής αυτής.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Το πώς διαμορφώθηκε το πλαίσιο προκειμένου να κληθεί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η επιτροπή. Μια τυχαία ερώτηση και ένας συμπτωματικός ισχυρισμός αρκούν για την «παρέλαση» μαρτύρων.

Αρχικά στην τριήμερη κατάθεσή της η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να πείσει ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε βάρος της από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης είπε ότι ανάλογες πιέσεις είχαν ασκηθεί και σε συναδέλφους της. Εντελώς συμπτωματικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος ρωτάει αν αυτό αφορά και άλλους οικονομικούς εισαγγελείς: «Αν είχαμε δει τέτοιου είδους συμπεριφορές και στάση και σε άλλους οικονομικούς εισαγγελείς, στον κ. Αθανασίου μήπως…».

Η Ελένη Ράικου σπεύδει να συμπληρώσει: «Και στον κ. Αθανασίου, μιας και τον αναφέρατε, είχε γίνει κάτι τότε με την προαγωγή του και είχε έρθει -δεν θυμάμαι, όμως, πότε συνέβη αυτό, 2017, 2018;- και εκείνος μου εκμυστηρεύτηκε κάποια πράγματα. Αλλά εγώ δεν είμαι αρμόδια να πω κάτι για τους συναδέλφους.

Ο καθένας θα πρέπει από μόνος του αν και εφόσον θέλει να έρθει να μιλήσει». Τη σκυτάλη παίρνει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β. Κεγκέρογλου ρωτώντας επίσης για τον κ. Αθανασίου, την ιδιότητά του και το μικρό του όνομα κ.λπ.

Τέλος, την τελευταία ημέρα αφού και πάλι ο πρόεδρος της επιτροπής Ι. Μπούγας σχολιάζοντας τα περί πιέσεων επαναφέρει το θέμα του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου που ενδεχομένως να επιβεβαιώσει τα περί παρεμβάσεων, τη σκυταλοδρομία έκλεισε ο Αθ. Πλεύρης τονίζοντας την αναγκαιότητα να κληθεί ο Π. Αθανασίου ακόμα κι αν και δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση: «Φαντάζομαι, σας ενδιαφέρει αν ένας εισαγγελικός λειτουργός θέλει να πει ότι τον πήρε κάποιος τηλέφωνο και του είπε κάτι και είναι υπουργός, ότι θέλουμε να το μάθουμε, για να δούμε την αξιοπιστία της μάρτυρος που λέτε».

Για την Ιστορία βέβαια, έχει σημασία το ποιος είναι ο συγκεκριμένος έγκριτος εισαγγελέας και το πώς και γιατί προέκυψε το όνομά του τόσο… τυχαία.

Ο νέος μάρτυρας Π. Αθανασίου
Στη διάρκεια της θητείας του ως οικονομικού εισαγγελέα ο Π. Αθανασίου χειρίστηκε την προανάκριση σε μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν επί δεκαετίες και μέχρι να τελεσιδικήσουν (όσες από αυτές εκδικάστηκαν) την κοινή γνώμη. Ο ίδιος μαζί με τον Γ. Μπρη είχαν αντικαταστήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη οι οποίοι οδηγήθηκαν στην αναγκαστική απόφαση να μη δεχτούν ανανέωση της θητείας τους το 2013.

Είχαν ήδη από το 2011 δεχτεί σειρά παρεμβάσεων ακόμα και από ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης στον χειρισμό υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι «καυτές» κομματικές χρηματοδοτήσεις κ.λπ. Τελικά αφαιρέθηκαν από τα χέρια τους οι κρίσιμες δικογραφίες, με ό,τι κι αν αυτό σήμαινε για τις ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκβασή τους.

Ο ένας από τους διαδόχους τους ήταν ο Π. Αθανασίου. Να σημειωθεί ότι είχε υπηρετήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τον Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά και την Ελ. Ράικου. Παρέμεινε με ανανέωση της θητείας του από το 2013 έως το 2017 ως επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη Μαριάννα Ψαρουδάκη η οποία και εκλέχτηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ψήφους 11-0.

Ο Π. Αθανασίου ως εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέλαβε την προανάκριση (2006-2008) για το σκάνδαλο Siemens. Ο ίδιος είχε περιορίσει την έρευνα μόνο στην περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής το 2011: «Κατέθεσε (σ.σ.: ο Π. Αθανασίου) ανακρίβειες στην εξεταστική […] ενώ –όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας– δεν είχε ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση […] Ενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση μονομερώς» («Η κριτική στη Δικαιοσύνη δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο», «Εφ.Συν.» 7.1.2019).

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Π. Αθανασίου διέταξε νέα έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis, ενώ λίγους μήνες αργότερα έληξε η θητεία του και ταυτόχρονα προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών επί προεδρίας Β. Θάνου και παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αφορούσαν αυστηρά θέματα συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα για την επιμονή της πλειοψηφίας να κληθεί να καταθέσει στην προανακριτική ο Π. Αθανασίου αναμένεται να απαντηθεί στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

 

Δήλωση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου

«Πληροφορήθηκα από την εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” ότι ο κ. Σαμαράς πριν από λίγα χρόνια [σ.σ.: όταν στελέχη του ΛΑΟΣ αποσπάστηκαν στη Ν.Δ.] αποκαλούσε τον κ. Θάνο Πλεύρη ναζί και δεν τον ήθελε στο κόμμα της Ν.Δ. Σήμερα ο κ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του κ. Σαμαρά σε μήνυσή του για υπόθεση απολύτως σχετική με τη Novartis. Ταυτόχρονα ο κ. Πλεύρης ως μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε μετά από μήνυση πάλι του κ. Σαμαρά και πάλι για την υπόθεση Novartis, εκτελεί χρέη εισαγγελέα σε βάρος μου.

»Μετά τις αποκαλύψεις αυτές εάν υπάρχει ίχνος ευθιξίας είτε ο κ. Πλεύρης δεν πρέπει να ξαναεμφανιστεί στην προκαταρκτική επιτροπή είτε η ίδια η επιτροπή θα του απαγορεύσει την είσοδο, θα τον εξαιρέσει και θα τον αποπέμψει από τις εργασίες της.

»Αμέσως μετά την κατάθεση του εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατάθεση η οποία εκβιάστηκε από την πλημμυροπαθή κ. Ράικου και τους προστάτες της, θα ενημερώσω επισήμως τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ελληνικό λαό για όλες τις συνειδητές και απροκάλυπτες παραβιάσεις του Συντάγματος, για όλα τα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα και για όλες τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου».