Παραβίαση μέτρων: Συστάσεις τέλος – Έρχονται βαριές «καμπάνες» στους απείθαρχους

358

Η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να θυσιάσει το παραμικρό, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και κρούοντας καμπανάκι κινδύνου ότι από εδώ και στο εξής θα είναι αμείλικτη σε ενδεχόμενες παραβιάσεις των μέτρων

Δεύτερη ημέρα «ελευθερίας» αλλά και αυστηρής επιτήρησης των κανόνων μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων με φόντο την πανδημία του κοροναϊού ήταν η Τρίτη.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να τηρεί με απόλυτη ευλάβεια το σχέδιο της επόμενης ημέρας που έχει τεθεί σε ισχύ, δεν λείπουν κι αυτοί που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Ο χρόνος ωστόσο δεν αποτελεί σύμμαχό τους, καθώς από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως η περίοδος χάριτος λήγει και μαζί εξαντλείται και η επιείκεια.

Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ενδεχόμενο πισωγύρισμα υπό πιο αυστηρές συνθήκες, κι ενώ η χώρα κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη με την πανδημία. Ιδιαίτερη σημασία δε, αποκτά η περίοδος την οποία διανύουμε, καθώς καταβάλλεται από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια πιο σταθερή μορφή κανονικότητας με λιγότερες αβεβαιότητες.

Μπροστά σε αυτό το στόχο η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να θυσιάσει το παραμικρό, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και κρούοντας καμπανάκι κινδύνου ότι από εδώ και στο εξής θα είναι αμείλικτη σε ενδεχόμενες παραβιάσεις των μέτρων.

Οργή Χαρδαλιά για εικόνες συνωστισμού
Την οργή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προκάλεσαν εικόνες με πολίτες να συνωστίζονται έξω από μπαρ που φτιάχνουν κοκτέιλ σε μορφή take away, στο Βόλο.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο στα στενά της συνοικίας των Παλαιών, όπου λειτουργεί μπαρ με ποτά σε μορφή take away.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού μέσου ενημέρωσης, στο σημείο βρέθηκαν εκατοντάδες Βολιώτες -κυρίως νεαρής ηλικίας- όπου απόλαυσαν το ποτό τους έξω από τα μαγαζιά. Ωστόσο, ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας. Περιπολικό έφτασε στο σημείο για συστάσεις ζητώντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Οι εικόνες καφέ – μπαρ κυρίως στην περιφέρεια και να παίζουν στην διαπασών μουσική και να μοιράζει και καλά takeaway προσβάλλει όλους όσους δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να μην εξαπλωθεί. Προσβάλλει όλους όσοι στον χώρο εστίασης περιμένουν να αρθούν τα μέτρα» ήταν σε έντονο ύφος το σχόλιο του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν επιτρέπονται τα take away ποτά και τα άτυπα πάρτι.

«Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους παραβάτες και τις υπηρεσίες υπάρχει όχι μόνο πρόστιμο αλλά και διοικητικές ποινές. «Αν κάποιοι αδιαφορούν, το κράτος και η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει τα μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων και γι’ αυτή την περίπτωση.

«Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για μάσκες και μη τήρηση απόστασης
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία επέβαλε δεκάδες πρόστιμα για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, από 06:00 έως 15:00 της Τρίτης, επιβλήθηκαν σε όλη την επικράτεια 34 διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ) για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας, ως ακολούθως:

(27) στην Αττική.
(4) στην Ήπειρο.
(3) στην Κρήτη.
Παράλληλα, για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα:

(12) στην Κεντρική Μακεδονία.
(8) στην Αττική.
(5) στην Κρήτη.
(2) στην Ήπειρο.
(2) στην Πελοπόννησο.
(1) στη Θεσσαλία.
(1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τέλος, για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκε μία παράβαση και συνελήφθη ένα άτομο.

Τα πρόστιμα που ισχύουν από 4 Μαΐου
Τα πρόστιμα που ισχύουν από χθες, Δευτέρα, ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ, για συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που είναι υπότροπες.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις πολιτών, έχει καταργηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ για τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα συνεχίσει να ισχύει το πρόστιμο των 300 ευρώ για τις μετακινήσεις εκτός περιφέρειας κατοικίας.

Τα πρόστιμα που εξακολουθούν να ισχύουν

300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφέρειας κατοικίας
1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων
5.000 ευρώ για επιχειρήσεις που ανοίγουν παρά την απαγόρευση λειτουργίας
Τα νέα πρόστιμα
150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που είναι υποχρεωτική η χρήση της
Επιχειρήσεις έως 20 τ.μ.

1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 15 ημερών 2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 4.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 30 ημερών

Επιχειρήσεις από 20 έως 100 τ.μ.

1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 3.000 – 15.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 15 ημερών 2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 6.000 – 30.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 30 ημερών

Επιχειρήσεις από 100 έως 300 τ.μ.

1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 10.000 – 50.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 30 ημέρες

2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 10.000 – 50.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 60 ημερών

Επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ.

1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 20.000 – 100.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 60 ημερών

2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 20.000 – 100.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 90 ημερών