Παρατείνεται το «λουκέτο» στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη

510

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται από τη στιγμή που ο πλανήτης άρχισε να μάχεται με τον κορονοϊό και η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι ήδη πολύ διαφορετική.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς σε όλες τις γωνιές τη Γης, τη στιγμή που οι οικονομικές επιπτώσεις από την γενικευμένη καραντίνα θεωρούνται ανυπολόγιστες.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα, πάντως, δεν δείχνει, ακόμη, να βρίσκεται σε στάδιο επιβράδυνσης και ήδη τα περισσότερα κράτη έχουν ανακοινώσει ή ετοιμάζονται να ανακοινώσουν επέκταση των μέτρων καραντίνας.

Ξεπέρασε τους 90.000 ο αριθμός των νεκρών
Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει κάθε μέρα, ενώ σήμερα, όπως έγινε γνωστό, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 90.000 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι περισσότερα από 1.5 εκατομμύριο.

Τη θλιβερή πρωτιά έχει η Ευρώπη με τις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα.

Μετά από μερικές ημέρες μείωσης των νέων θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία τα όποια χαμόγελα «πάγωσαν», καθώς ανακοινώθηκαν ακόμη 610 νεκροί με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 18.279.  Στη γειτονική χώρα ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η καραντίνα θα παραταθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, ίσως και παραπάνω.

Η Ισπανία μετρά ήδη περισσότερους από 15.000 νεκρούς με τους φόβους για ακόμη περισσότερες απώλειες να ενισχύονται από το γεγονός ότι σε οίκους ευγηρίας και αντίστοιχες δομές δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια όλων των θανάτων ηλικιωμένων. Και στη χώρα της Ιβηρικής ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται για αρκετές ακόμη ημέρες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντόνιο Κόστα, στην έτερη χώρα της ιβηρικής, την Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αρθούν τα μέτρα. Μολονότι ο αριθμός κρουσμάτων είναι δέκα φορές μικρότερος απ’ ότι στην Ισπανία η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει την πολιτική της. Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 13.956 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 409 θάνατοι ενώ στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 150.000 και 15.000 άνθρωποι πέθαναν.

Η παράταση της καραντίνας στη Γαλλία έχει ήδη ανακοινωθεί από το Ελιζέ από χθες και μένει, πλέον, το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν (τη Δευτέρα) για να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διάρκεια της νέας παράτασης. Η χώρα μετρά περισσότερους από 12.200 νεκρούς, ενώ και εδώ σοκάρουν οι αριθμοί από τα γηροκομεία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.200 ηλικιωμένοι.

Στη Βρετανία τα καλά νέα έρχονται μόνο από την ανακοίνωση πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βγήκε από την εντατική, όμως η χώρα μετρά 881 με το συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τα 7.978. Υπό αυτές τις συνθήκες και η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των μέτρων του lockdown και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να μείνουν ως έχουν μέχρι τα στοιχεία να δείξουν ότι έχουν περάσει πέρα από την κορύφωση.

Οι ΗΠΑ αναμένουν κορύφωση του δράματος
Τραγική είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νεκροί έχουν, πλέον, ξεπεράσει τους 15.000, με τον πρόεδρο Τραμπ και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να ζητούν από τους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Νέα Υόρκη σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων για δεύτερη ημέρα με 799, ενώ συνολικά στην πολιτεία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 7.000.

Σε καραντίνα και τον Απρίλιο και βλέπουμε
Στη χώρα μας, όπου η πανδημία δεν έχει παρουσιάσει αντίστοιχη εξάπλωση με άλλες χώρες η κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν σίγουρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια θα εξεταστεί η όποια ελάφρυνση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έθεσε τον Μάιο ως ορίζοντα για αλλαγή στρατηγικής, εφόσον συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη.

Πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα;
Ανησυχία, ακόμη προκαλεί, έρευνα καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Göttingen της Γερμανίας, στην οποία καταγράφεται ότι μόνο το 6% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη και ότι ο αριθμός μπορεί ήδη να φθάνει τα δεκάδες εκατομμύρια.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι καταγράφεται επισήμως από τις αρχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα των καθηγητών Κρίστιαν Μπόμερ και Σεμπάστιαν Βόλμερ του Πανεπιστημίου Göttingen της Γερμανίας, που ανέλυσαν  δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκτιμήσεις της θνησιμότητας από τον κορονοϊό και τη χρονική περίοδο των μολύνσεων μέχρι να επέλθει ο θάνατος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγειονομικές αρχές των χωρών έχουν εντοπίσει μόνο το 6% του συνόλου των κρουσμάτων. Υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός μπορεί ήδη να έχει φθάσει τα δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές όταν ερμηνεύουν τα στοιχεία που έχουν για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους» υποστηρίζει ο Βόλμερ. «Τέτοιες ακραίες διαφορές στην ποσότητα και την ποιότητα των τεστ που γίνονται σε διαφορετικές χώρες, σημαίνουν ότι τα επίσημα δεδομένα δεν προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες».

Οι δυο καθηγητές εκτιμούν ότι στις 31 Μαρτίου η Γερμανία πιθανότατα είχε 460.000 κρούσματα και με βάση την ίδια μεθοδολογία, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια, η Ισπανία περισσότερα από 5 εκατομμύρια, η Ιταλία περίπου 3 εκατ. και η Βρετανία περίπου 2 εκατ.

Την ίδια ημέρα το πανεπιστήμιο John Hopkins έδινε με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δηλώνουν οι αρχές περίπου 900.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακατάλληλα και καθυστερημένα διαγνωστικά τεστ μπορεί να είναι ο λόγος που μερικές Ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας) έχουν τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με αυτά που έχει αναφέρει η Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι έχει εντοπίσει το 15,6% όλων των κρουσμάτων, σε σχέση με 3,5% στην Ιταλία και 1,7% στη Γερμανία.