Παράταση τριών μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας – Επιδότηση στεγαστικού δανείου

116

Την τρίμηνη παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Τρίμηνη παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι ανακοινώσεις συμπίπτουν με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πρόγραμμα – γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό.

Να θυμίσω, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018.

«Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα – γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη σε όλους θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον ιό. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο.