Παραιτήθηκε ο υπ. Άμυνας για συγκάλυψη θανάτου παιδιών στην Κολομβία

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις στην Κολομβία για τη συγκάλυψη του θανάτου τουλάχιστον οκτώ παιδιών σε πρόσφατο αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού εναντίον αποστάτη της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έφερε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα σκάνδαλα.

 

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποδέχθηκε χθες την παραίτηση του Γκιγιέρμο Μποτέρο, που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα επικρίσεων για τους χειρισμούς του σε διάφορα ζητήματα, κινδύνευε τώρα να δει να εγκρίνεται στο Κογκρέσο ψήφος δυσπιστίας στο πρόσωπό του, που θα ανάγκαζε τον πρώτο να τον καθαιρέσει, κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

«Εξ ονόματος των Κολομβιανών και της ομάδας της κυβέρνησης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειές του, τις θυσίες του και την πολιτική καθοδήγηση» του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ο δεξιός αρχηγός του κράτους σύμφωνα με τον οποίο ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Λουίς Φερνάντο Ναβάρο τέθηκε υπηρεσιακός υπουργός.

Νωρίτερα, ο Μποτέρο είχε αναφέρει σε επιστολή του πως αποφάσισε να παραιτηθεί σχολιάζοντας ότι είναι «καθήκον του» να αποκωδικοποιεί σωστά την πολιτική συγκυρία, με την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο πλέον συντριπτικά σε βάρος του αφού οι κεντρώοι απέσυραν την υποστήριξή τους έπειτα από τις καταγγελίες για απόπειρα απόκρυψης γεγονότων από τους πολίτες.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλυθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, συμφωνήθηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», δήλωσε ο 71χρονος δικηγόρος και επιχειρηματίας.

Ακατάλληλος για το αξίωμα
Η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα ουσιαστικά κρίθηκε όταν γερουσιαστής της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά την επιδρομή πριν από δύο μήνες εναντίον καταυλισμού αποστατών των FARC, επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 8 ανήλικοι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι 12 ετών.

Ο Μποτέρο κατηγορήθηκε χωρίς περιστροφές από τον γερουσιαστή Ρόι Μπαρέρας για απόπειρα απόκρυψης των στοιχείων. Ο ως χθες υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν ήταν ενήμερες για την παρουσία ανηλίκων» στον καταυλισμό και υποστηρίζοντας, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο για αυτό, πως τα ανήλικα θύματα είχαν στρατολογηθεί από τους αποστάτες των FARC.

Μάλιστα, ο 71χρονος διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση ήταν νόμιμη. Ωστόσο επικριτές του Μποτέρο επισήμαναν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάντα που κατ’ αυτούς αποτελούσαν πειστήρια πως ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα.

Δεν μπορούσε να τον προστατεύσει ο πρόεδρος
Οι επικρίσεις σε βάρος του Μποτέρο άρχισαν σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2018 λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του σε ζητήματα ασφαλείας σε μια χώρα που έχει βιώσει μισό αιώνα και πλέον εμφύλιας σύρραξης και ακόμα αδυνατεί να υποτάξει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί μια έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που ισχυριζόταν ότι απεδείκνυε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, που αξιωματούχοι παραδέχθηκαν εντέλει ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

Κόμματα της κεντροαριστεράς και του κέντρου που είχαν υποστηρίξει τον Μποτέρο στο παρελθόν ξεκαθάρισαν πως σκόπευαν να ταχθούν υπέρ σε ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο πρόσωπό του, κάτι που θα υποχρέωνε τον Ντούκε, ο οποίος ανήκει στην αποκαλούμενη σκληρή δεξιά, να τον απομακρύνει.

Ο τελευταίος δεν έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατά συνέπεια δεν είχε τρόπο να προστατεύσει τον υπουργό του. Εάν το Κογκρέσο τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Μποτέρο, θα επρόκειτο για εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Μποτέρο δεν εξασφάλισε την έγκριση της κάτω Βουλής τον Ιούνιο, ωστόσο τότε ο υπό παραίτηση υπουργός Άμυνας διέθετε την υποστήριξη κομμάτων του κέντρου.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.