Πάνω από 130 απελαθέντες απ’ τις ΗΠΑ στο Ελ Σαβαδόρ δολοφονήθηκαν

222

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ τις απελάσεις πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ που κινδυνεύει η ζωή τους ζητά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τονίζει το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με δεδομένη και την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε έκθεση με τίτλο «Απελαθέντες στον κίνδυνο» η μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε 138 υποθέσεις ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από το 2013, αφού απελάθηκαν υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός ίσως είναι πολύ υψηλότερος και ότι οι αρχές δεν συγκεντρώνουν καν στοιχεία για τις τέτοια περιστατικά.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντόπισε επίσης 70 υποθέσεις στις οποίες πολίτες του Σαλβαδόρ που απελάθηκαν υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία, άλλες μορφές κακοποίησης, ή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εφαρμόζει πολύ πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και έχει καταστήσει δυσκολότερο για τους πολίτες κρατών της κεντρικής Αμερικής να ζητούν άσυλο, αναγκάζοντας για παράδειγμα χιλιάδες εξ αυτών να περιμένουν στο Μεξικό ωσότου να εξετάζονται οι υποθέσεις τους από τα ειδικά αρμόδια δικαστήρια.

Καθώς «οι πολιτικές για το άσυλο και τη μετανάστευση γίνονται πιο αυστηρές στις ΗΠΑ» και «τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας συνεχίζουν να ταλανίζουν το Ελ Σαλβαδόρ» η αμερικανική κυβέρνηση «έχει παραβιάσει επανειλημμένα την υποχρέωσή της να προστατεύει τους Σαλβαδοριανούς από την επαναπροώθησή τους και την έκθεσή τους σε σοβαρό κίνδυνο» για τη σωματική ακεραιότητα και ακόμη και τη ζωή τους, αναφέρει η ΜΚΟ.

Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου κατηγορούνται τόσο οι συμμορίες που δρουν στο Ελ Σαλβαδόρ ότι βάζουν στο στόχαστρο απελαθέντες, όσο και η κυβέρνηση της χώρας διότι δεν τους προστατεύει. Κατηγορούνται επίσης οι ΗΠΑ ότι «θέτουν σε κίνδυνο» και μάλιστα «εν γνώσει τους» τους μετανάστες που απελαύνουν.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι μια χώρα όπου τηρούνται οι νόμοι», χωρίς όμως να αντικρούσει συγκεκριμένα όσα καταγγέλλει η οργάνωση.

«Αν κάποιος φτάνει στα σύνορά μας θα περιμένει στο Μεξικό ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις μετανάστευσης. Εάν δεν δικαιούται να βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ θα του δοθεί η ευκαιρία να ζητήσει άσυλο σε κάποια άλλη χώρα ή να επαναπατριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Το Παρατηρητήριο τονίζει πως μπόρεσε να συνδέσει άμεσα σε πολλές υποθέσεις τους λόγους που οι μετανάστες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους με τις δολοφονίες τους. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην Καμίλα Ντίας Κόρδομπα, μια 29χρονη διαφυλική που ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017 καθώς δεχόταν απειλές κατά τη ζωής της και εκβιαζόταν από μέλη της συμμορίας Barrio 18.

Μετά την απέλασή της, τον Νοέμβριο του 2017, αναγκάστηκε να εκδίδεται στο Σαν Σαλβαδόρ, όπου απήχθη και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς, όπως κατήγγειλαν πρόσωπο στο στενό περιβάλλον της αλλά και η γενική εισαγγελία του Ελ Σαλβαδόρ.

Όταν «απορρίφθηκε το αίτημά της να της χορηγηθεί άσυλο η προστασία στις ΗΠΑ, ή οπουδήποτε αλλού, ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε ήταν ακριβώς αυτός: να δολοφονηθεί», είπε το φιλικό πρόσωπο της Ντίας Κόρδομπα στο Παρατηρητήριο.

Πολλοί ακόμη μετανάστες που απελάθηκαν λένε πως η ζωή τους κινδυνεύει στην πατρίδα τους. Ο Λουίς, 41 ετών, εργαζόταν για περίπου δύο δεκαετίες στην Καλιφόρνια ωσότου απελάθηκε το 2015, όταν το αίτημά του να του δοθεί άδεια παραμονής απορρίφθηκε. Ο Λουίς —δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του καθώς φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα— βρήκε δουλειά οδηγού λεωφορείου σε προάστιο του Σαν Σαλβαδόρ, αλλά θεωρήθηκε παρείσακτος και άρχισε να δέχεται απειλές από συμμορίες. Μέλη μιας από αυτές άνοιξαν πυρ και μία σφαίρα χτύπησε το λεωφορείο του, πάντως ο Λουίς δεν τραυματίστηκε.

«Μου είπαν πως αν με ξανάβλεπαν θα με καθάριζαν», είπε ο Λουίς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Απέσυραν την απειλή μόνο όταν αναγκάστηκε να πληρώνει προστασία στους κακοποιούς για να του επιτρέπουν να περνάει από την περιοχή που ελέγχουν, πρόσθεσ