Παιδιά ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Καμπότζη

272

Τουλάχιστον 30 ενήλικες και έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κατάρρευσης ενός ξενοδοχείου στην Καμπότζη την Παρασκευή, παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό εργατών κάτω από τα ερείπια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

 

Ένας από τους επιζώντες ανέφερε ότι 23 άτομα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του επταώροφου κτιρίου, το οποίο βρισκόταν υπό κατασκευή που είχε ολοκληρωθεί κατά 90%, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ. «Δεν περίμενα να επιβιώσω… ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα», δήλωσε ένας άλλος από το νοσοκομείο.

Εκατοντάδες στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων χρησιμοποιώντας τρυπάνια, ηλεκτρικά πριόνια και εκσκαφείς, αλλά οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί μειώνονται όσο περνά ο χρόνος.

Αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι περίπου 30 εργαζόμενοι έχουν εγκλωβιστεί, αλλά στη συνέχεια ο Ροζ Ουντόνγκ, εκπρόσωπος της επαρχίας, δήλωσε στην Γαλλικό πρακτορείο ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο.

Οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση ένα ζευγάρι Καμποτζιανών, τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, για ανάκριση. Το ζευγάρι είχε πρόθεση να χτίσει έναν ξενώνα, είπε ο πρωθυπουργός Χουν Σεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης για να σημειώσει ότι δεν θα απολυθούν υπάλληλοι στη συγκεκριμένη επαρχία. «Οικοδομές καταρρέουν όχι μόνο στην Καμπότζη”, είπε. «Συμβαίνουν αλλού … ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Από σήμερα το πρωί, ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται για την αφαίρεση της πλάκας σκυροδέματος, κόβοντας τον σιδερένιο οπλισμό ώστε να συνεχίσουν να εντοπίζουν και να βρίσκουν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο ίδιος στο Facebook.

Το δυστύχημα έγινε ένα χρόνο μετά μια άλλη κατάρρευση, κατά την οποία 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Πρέα Σιχανούκ. Η Καμπότζη γνωρίζει έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα προκειμένου να εξυπηρετεί ένα όλο και μεγαλύτερο πλήθος Κινέζων τουριστών και επενδυτών.