Παγκόσμια ανησυχία: Ο κοροναϊός επέστρεψε σε χώρες που τον αντιμετώπισαν υποδειγματικά

451

Ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού έχει παρατηρηθεί στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και την Αυστραλία. Παράλληλα, Πορτογαλία, Ισπανία και Νέα Ζηλανδία παίρνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Πολλές από τις χώρες που έγιναν παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού τους πρώτους μήνες της πανδημίας αντιμετωπίζουν τώρα ένα δεύτερο κύμα του ιού, δημιουργώντας ανησυχία στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες όπου ο Covid-19 επέστρεψε, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει κυρίως περιοχές εντός και πέριξ της πρωτεύουσας Σεούλ.

Επαναφορά του lockdown εξετάζεται στο Ισραήλ, έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ενώ οι αρχές στη Βικτόρια, στην Αυστραλία, έχουν ρίξει στη μάχη κατά του κοροναϊού μία ομάδα για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, καθώς μία νέα εστία εξαπλώνεται και στη Μελβούρνη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιήσε τη Δευτέρα ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό. Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών. Σήμερα, περισσότερα από 9 εκατ. πολίτες σε όλο τον πλανήτη έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 471.000.

Η κατάσταση στη Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα έκανε λόγο για «ένα δεύτερο κύμα» από τα μέσα Μαΐου (λίγο μετά την άρση των μέτρων) με 35 – 50 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της.

Το βράδυ της Τρίτης, η Νότια Κορέα αριθμεί συνολικά 12.438 κρούσματα και 280 θανάτους από τον κοροναϊό.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα είχε φτάσει στην κορύφωση της καμπύλης με πάνω από 900 νέα κρούσματα την ημέρα. Μάλιστα, βρισκόταν στη δεύτερη θέση των χωρών που είχαν έως τότε πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Χάρη ωστόσο στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε ευρεία κλίμακα και ενός πολύ αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτισης των επαφών, κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και να επανέλθει σιγά σιγά στα τέλη Απριλίου στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Παρ’ όλα αυτά, την ώρα που η Νότια Κορέα ετοιμαζόταν να χαλαρώσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις αρχές Μαϊου, υπήρξε μία «έκρηξη» κρουσμάτων ανάμεσα σε νέους που επισκέφτηκαν κλαμπ και μπαρ στη Σεούλ κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που συνέπεσε με τις εθικές διακοπές.

«Πιστεύουμε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε από τις διακοπές του Μαΐου», δήλωσε ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Γιουνγκ Έουν Κιεόνγκ.

300 κρούσματα τις τελευταίες μέρες και στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του σταθμίζει τις επιλογές της εν μέσω σημαντικής αύξησης των νέων κορυσμάτων.

Η χώρα έχει συνολικά καταγράψει 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ενώ περισσότερες από 300 νέες λοιμώξεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον 305 άνθρωποι έχουν πεθάνει με τον ιό από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα, τον Μάρτιο.

«Εάν δεν αλλάξουμε αμέσως τη συμπεριφορά μας όσον αφορά τη χρήση μάσκας και τη διατήρηση της απόστασης, θα βρεθούμε ξανά, παρά τη θέλησή μας, σε lockdown», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Κυριακή.

Αυστραλία: Κινητοποίηση μετά τη νέα εστία στη Μελβούρνη
Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ειδικοί στην ανίχνευση επαφών μεταβαίνουν στη Μελβούρνη όπου θα μείνουν για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των τοπικών αξιωματούχων στην στην αντιμετώπιση μίας νέας εστίας του ιού.

«Η Βικτόρια σημείωσε σημαντική αύξηση και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 116 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες και το 75% αυτών ήταν αποτέλεσμα κοινοτικής μετάδοσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Στίβεν Γουέιντ.

Πορτογαλία, Ισπανία και Νέα Ζηλανδία
Η Πορτογαλία επίσης επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στη Λισαβόνα για τις συγκεντρώσεις με περισσότερους από 10 ανθρώπους.

Στην Ισπανία, τρεις περιοχές στη βορειοανατολική περιφέρεια της Αραγονίας επέστρεψαν στην προτελευταία φάση της άρσης του lockdown τη Δευτέρα, μετά την καταγραφή 33 νέων κρουσμάτων την Κυριακή.

Τη Δευτέρα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα για όσους έφταναν στα αεροδρόμια της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Πηγή: in.gr