Ουκρανική κρίση: Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα μετά την ασαφή αποχώρηση των Ρώσων από τα σύνορα με την Ουκρανία

353

putin-scholz4

Την αποχώρηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία ανκοίνωσε η Μόσχα – Τι εκτιμούν οι Δυτικοί – «Συγκρατημένη αισιοδοξία» εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ

Αχτίδα ελπίδας για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στη Μόσχα , η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ένδειξη για την αποκλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης από την πλευρά της Ρωσίας, ωστόσο, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας made in Russia συνεχίζονται και δεν είναι σαφές πόσες στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από τα σύνορα.

Σαφές είναι το μήνυμα που στέλνει η Ουκρανία στη Ρωσία με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι, όταν δούμε να αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα, θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πούτιν: Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος με την Ουκρανία;

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», σχολίασε ειρωνικά ο Πούτιν αναφερόμενες στις πληροφορίες των δυτικών ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε προβαίνοντας σε ειρωνικό σχόλιο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, ο Πούτιν διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»;

Kι ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες Σολτς και Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Παρ’ όλ’ αυτά», όπως τόνισε, «δεν βλέπει σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης σε τοπικό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η Ε.Ε υποστηρίζει ότι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της ,προειδοποιεί ωστόσο, ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία – το Nordstream 2 – δεν θα «λειτουργήσει» σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα