Ουκρανία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός – Στο ναδίρ οι σχέσεις του Πούτιν με τον Αμπράμοβιτς

150

oukrania_rwsia_polemos_new_xr

Τα ρωσικά στρατεύματα όχι απλά συνεχίζουν, αλλά εντείνουν τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και στα βόρεια της χώρας – Νέα σφοδρά «χτυπήματα» σε Ντνίπρο και Μικολάγιφ –  Ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα στη Μαριούπολη

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός. Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει ήδη 36 ημέρες, η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος. Πράγματι, η Ρωσία χτυπούσε με σφοδρότητα χθες, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, τα περίχωρα του Κιέβου, τα ανατολικά, την περιφέρεια δηλαδή του Ντονμπάς, και το Τσερνίχιβ.

Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δίστασε, μάλιστα, να «αδειάσει» και τον επίσημο διαπραγματευτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Τον κατηγόρησε ότι «έκανε λάθος να αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο».

Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει ότι το Κίεβο άρχισε «επιτέλους να δείχνει έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας… Η θέση, όμως, της Ρωσίας όσον αφορά το Ντονμπάς και την προσαρτημένη Κριμαία παραμένει αμετάκλητη». Η ουκρανική πλευρά, πάντως, επέμεινε στο πάγιο αίτημά της να συναντηθούν Ζελένσκι και Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα