Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον όλων των παιδιών

της Μαντώς Μπερδέ

454
A child holds placards during a protest march to call for action against climate change, in The Hague, Netherlands September 27, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Καμία χώρα στον πλανήτη δεν κάνει αρκετά ώστε να προστατεύσει τα παιδιά της από την επίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή βάσει κοινής έκθεσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της UNICEF και του “The Lancet”.

Το μέλλον κάθε παιδιού στον πλανήτη κινδυνεύει, καθώς τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να παρέχουν ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον απαραίτητο για την ευημερία τους, σύμφωνα με μια έκθεση που έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

“Η αλλαγή του κλίματος, η οικολογική υποβάθμιση, οι πληθυσμοί που μεταναστεύουν, οι συγκρούσεις, οι διαδεδομένες ανισότητες και οι εμπορικές πρακτικές απειλούν την υγεία και το μέλλον των παιδιών σε όλες τις χώρες”, ανέφερε η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από περισσότερους από 40 ειδικούς σε θέματα υγείας παιδιών και εφήβων.

Μπορεί τα παιδιά σε πλούσια κράτη να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και ευημερίας, οι ίδιες χώρες ωστόσο, συμβάλλουν δυσανάλογα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απειλούν το μέλλον όλων των παιδιών, σύμφωνα πάντα με την κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της UNICEF και της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.
Επιπλέον, προστέθηκε ότι ούτε μία χώρα δεν έχει προετοιμαστεί καλά και στις τρεις κατηγορίες: η άνθηση του παιδιού, η βιωσιμότητα και η ισότητα.

“Οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, για να διασφαλίσουν ότι δεν φροντίζουμε μόνο τα παιδιά μας σήμερα αλλά προστατεύουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν στο μέλλον”, δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελένη Κλάρκ, – η έδρα της διεθνούς επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τον εμπορικό τομέα. Η έκθεση στο μάρκετινγκ και οι διαφημίσεις για  πρόχειρο φαγητό, καθώς και οι λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές συνδέονται με την παχυσαρκία των παιδιών.

Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δεκαπλάσια από 11 εκατομμύρια το 1975 σε 124 εκατομμύρια μέχρι το 2016, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Τα παιδιά εκτίθενται επίσης σε διαφημίσεις προϊόντων προοριζόμενων για ενήλικες – όπως το αλκόολ και τα τυχερά παιχνίδια – αυξάνοντας τις πιθανότητες κατανάλωσης.

Η έκθεση ζητά να τεθούν τα παιδιά στο επίκεντρο των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν το 2015. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εκφράζουν ένα διπλό όραμα: να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από ένα επικίνδυνο και αβέβαιο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε ασφαλή, δίκαιη και υγιή ζωή για τις μελλοντικές γενιές. Τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του οράματος με τις δικές τους ανάγκες, προοπτικές και συνεισφορές.