Ομαδικός τάφος με 24 πτώματα στο Μεξικό

111

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι ανέσυραν τα πτώματα 24 ανθρώπων από ομαδικό τάφο στη δυτική πολιτεία Μιτσοακάν, η οποία μαστίζεται από τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών.

 

Όπως δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός εισαγγελέας, Άντριαν Λόπες, αρκετά από τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί και διαμελιστεί προτού ταφούν σε μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή, στην κωμόπολη Κομάνχα.

Σύμφωνα με τον Λόπες, τα περισσότερα θύματα, ηλικίας μεταξύ 20 έως 40 ετών, έχασαν τη ζωή τους το διάστημα των τελευταίων 4-6 μηνών. Ανάμεσα τους πέντε γυναίκες.

Όπως διευκρίνισε ο Λόπες ο εντοπισμός του ομαδικού τάφου έγινε με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από τις καταθέσεις υπόπτων που συνελήφθησαν για άλλη υπόθεση την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εκταφές ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων είναι συνηθισμένος στο Μεξικό, ειδικά σε πόλεις με ισχυρή παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 μυστικοί ομαδικοί τάφοι που περιείχαν 5.000 και πλέον πτώματα στο Μεξικό από το 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Η πολιτεία Μιτσοακάν, κόμβος της παραγωγής και του εμπορίου αβοκάντο στο Μεξικό, είναι μια από τις πολιτείες της χώρας με τα οξύτερα προβλήματα λόγω της δράσης των συμμοριών.