Ολυμπιακοί Αγώνες: Σκάνδαλο – Ιάπωνας επιχειρηματίας «λάδωσε» μέλη της ΔΟΕ

343
Mandatory Credit: Photo by Aflo/Shutterstock (10346040b)
The Olympic Rings adorn an event square which opens at Tokyo’s Nihonbashi to mark just one year to the start of the 2020 Tokyo Olympics and Paralympics.
Tokyo Olympic Games One Year to Go, Japan – 24 Jul 2019

Όπως αναφέρει το Reuters, Ιάπωνας επιχειρηματίας έλαβε το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ από την επιτροπή υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων για να κάνει δώρα σε μέλη της ΔΟΕ ώστε να ανατεθεί η διοργάνωση στο Τόκιο.

Το Reuters  έφερε στη δημοσιότητα ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Το 2013 λοιπόν και σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρίας Ντέντσου, Χαρουγιούκι Τακαχάσι, έλαβε το ποσό των 7.440.000 ευρώ από την επιτροπή υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Με αυτά τα χρήματα θα έκανε… δώρα στα μέλη της ΔΟΕ -μεταξύ αυτών και στον πρώην πρόεδρο της IAAF, Λαμίν Ντιάκ- ώστε να αναθέσουν τη διοργάνωση στο Τόκιο. Τα δώρα αυτά ήταν, ψηφιακές κάμερες και ρολόγια Seiko τα οποία -όπως υποστήριζε ο επιχειρηματίας- είναι φτηνά». Αφού πέτυχε τον σκοπό του ο Τακαχάσι μπήκε στην οργανωτική επιτροπή.

Ο Ιάπωνας παραδέχθηκε ότι έλαβε το ανωτέρω ποσό (7,4 εκατ. ευρώ), αλλά αρνήθηκε να δώσει πλήρη αναφορά του πώς το χρησιμοποίησε και αρνήθηκε παράνομη δραστηριότητα. «Δεν θα μπορούσα να πάω με άδεια χέρια στον Ντιάκ, είναι αυτονόητο», δήλωσε αναφερόμενος στα δώρα που του έκανε ενώ σύμφωνα πάντα με το Reuters η αξία του ρολογιού Seiko υπερέβαινε τα 42.000 ευρώ.

Ο Λαμίν Ντιάκ μέσω του δικηγόρου του αρνήθηκε τις κατηγορίες με τη γαλλική δικαιοσύνη να εξετάζει επίσης και τον γιο του Ντιάκ, Παπά Μασατά, για ενδεχόμενη λήψη 2.000.000 ευρώ από σύμβουλο της Σιγκαπούρης προκειμένου ο πατέρας να του στηρίξει την υποψηφιότητα του Τόκιο.

Μόλις τη Δευτέρα (30/3) έγινε γνωστό πως ο πρώην δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο, Εντουάρντο Πας, κατηγορείται για εμπλοκή του σε μίζες εκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά στη διοργάνωση του 2016.