Ολοκληρώθηκε το ανοιχτό σεμινάριο της New Media Studies

της Αθηνάς Παυλή

268

Το πρότυπο σεμινάριο “Τηλεόραση και νέες τεχνολογίες” από την κορυφαία σχολή δημοσιογραφίας New Media Studies ολοκληρώθηκε στις 26-02-2020 στο Athenaeum Grand Hotel.

Ένα δωρεάν σεμινάριο που έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές της σχολής αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τον μαγικό κόσμο των Media, να ενημερωθούν και να πάρουν μια γεύση από τις νέες πρωτοποριακές τεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται πλέον στην τηλεόραση και τις ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης. Οι καλύτεροι καταξιωμένοι επαγγελματίες και δημοσιογράφοι έδωσαν το παρόν, σε ένα φιλικό και οικείο κλίμα αναπτύχθηκε μια συζήτηση για την νέα εποχή στα τηλεοπτικά δρώμενα.

Ο Σταμάτης Μαλέλης καταξιωμένος και πρωτοπόρος διευθυντής τηλεοπτικών σταθμών άνοιξε την συζήτηση με πρώτο θέμα “Σύγχρονη εικόνα και είδηση”. Μίλησε για την νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να κάνουν οικονομία χώρου και χρόνου, για τα νέα σκηνικά που χρησιμοποιούνται στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές μέσα από το video wall και το barco “ηλεκτρονικός τοίχος” ο οποίος μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή μέσω γραφικών. Ακόμα επισήμανε τις νέες μεθόδους ζωντανών συνδέσεων live view μέσω των κινητών τηλεφώνων. Συνέχισε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος , ο κορυφαίος αθλητικός συντάκτης και συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα για τις νέες τεχνολογίες στις τηλεοπτικές μεταδώσεις. Τονίζοντας ότι ενώ οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ για να μας διευκολύνουν και να μας λύσουν τα χέρια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τις κλασικές και πάντα διαχρονικές μεθόδους τηλεοπτικών μεταδόσεων για παν ενδεχόμενο. Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η Άρτεμης Δήμου, η διευθύντρια ειδήσεων του ALPHA CHANNEL η οποία έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές της στους ανερχόμενους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ηγέτη δημοσιογράφου ο οποίος πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και των συνεργατών του. Στην συνέχεια ο Ανδρέας Παναγόπουλος , σπουδαίος δημοσιογράφος και επισκέπτης καθηγητής πανεπιστημίου μετέδωσε την εικόνα ενός σύγχρονου δημοσιογράφου “ONE MAN BAND”. Μέσω της εξελιγμένης τεχνολογίας ένας δημοσιογράφος μπορεί πλέον μόνος του με την χρήση του κινητού τηλεφώνου ή μιας κάμερας και ενός μικροφώνου να καλύψει ένα ολόκληρο ρεπορτάζ χωρίς καμία τεχνική βοήθεια που παλαιότερα ήταν απαραίτητη. Τέλος ολοκλήρωσε την ημερίδα ο Δημήτρης Τσίγγος , σκηνοθέτης και ειδικός στις νέες τεχνολογίες όπου μέσα από οπτικοακουστικό υλικό περιέγραψε τα νέα δεδομένα στα τηλεοπτικά στούντιο.

Φυσικά κατά την διάρκεια των ομιλιών αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και τους ομιλητές. Ένα σεμινάριο με σπουδαίο περιχεόμενο γεμάτο από τις καινοτομίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των ΜΜΕ, σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα που απόλαυσαν οι φοιτητές.