Οινούσες: «Είσαι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φύγε» – Πώς έγινε το επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό

110

limeniko-12

Οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στο αέρα για να φύγει το αλιευτικό

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ενός αλιευτικού τουρκικού σκάφους που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σκάφος του Λιμενικού Σώματος το ο ποίο έσπευσε στο σημείο, το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οινουσσών και Χίου.

Οι Λιμενικοί μέλη του πληρώματος του πλωτού εντόπισαν το αλιευτικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το προσέγγισαν βάσει των προβλεπόμενων εντολών και σχεδιασμού. Αρχικώς επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου-VHF και ζήτησαν από τον Τούρκο κυβερνήτη να αποχωρήσει από την περιοχή. Εκείνος δεν απάντησε ποτέ. Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε και η ενημέρωση-προειδοποίηση έγινε δια ζώσης.

”Είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Φύγε” ήταν η εντολή. Στο αλιευτικό επέβαιναν σύμφωνα με πληροφορίες άλλα τρία άτομα τα οποία βγήκαν στο πλωριό μέρος του σκάφους και άρχισαν να πετάνε προς τους Λιμενικούς πέτρες και διάφορα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση να εμβολίσει με το αλιευτικό το πλωτό περιπολικό. Οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στο αέρα και το αλιευτικό έβαλε ρότα για τα τουρκικά παράλια.

Το περιστατικό κρίνεται σοβαρό γιατί συνέβη σε μία χρονική περίοδο που οι Τούρκοι εγείρουν αμφισβητήσεις ακόμα και για τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Η επιθετικότητα των Τούρκων ψαράδων βάζει τις Αρχές σε υποψίες για επεισόδιο-προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των ελληνικών δυνάμεων και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για επικοινωνιακή διαχείριση.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν εντείνει τις περιπολίες τους. Έχει ενημερωθεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ότι από την τουρκική πλευρά διακινείται ο ισχυρισμός ότι από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας Τούρκος ψαράς κάνει το σενάριο περί προβοκάτσιας να αγγίζει την πραγματικότητα.