Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας και οι επόμενες κινήσεις της

291

Αστυνομία και ιατροδικαστές, λένε ότι έκαναν άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά την καταγγελία βιασμού της Γεωργίας – Επανεξέταση των δειγμάτων θα ζητήσει ο τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης

Οι αστυνομικές και οι ιατροδικαστικές αρχές που χειρίζονται την πολύ σοβαρή υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, επιμένουν ότι οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας για το βιασμό, έγιναν νομότυπα και χωρίς καμία καθυστέρηση για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Υπογραμμίζουν ότι η λήψη δείγματος ούρων έγινε το ίδιο βράδυ της καταγγελίας της 24χρονης στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ βιολογικό υλικό ελήφθη την αμέσως επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της και η ίδια η Γεωργία Μπίκα, σε ερώτηση που της έγινε αν το υλικό που πήραν οι αρχές για τις τοξικολογικές εξετάσεις πάρθηκε τρεις μέρες μετά την καταγγελία της, εκείνη απάντησε ότι έγινε το ίδιο κιόλας βράδυ της ημέρας που έκανε την καταγγελία.

Ανακοίνωση της ΓΕΔ Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΔ Θεσσαλονίκης, «το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες»:

«Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.

Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.

Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».

Ανακοίνωση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

«Ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφάλειας του Λευκού Πύργου. Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά. Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κου Ράικου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια».

«Ο κ. Ραικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο απθ για ανάλυση. Σημειώνουμε ότι στις 19/01/22 ο κ. Ραικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των έλεγχων σήμερα, 01/02/22, παραδοθήκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».

Επανεξέταση των δειγμάτων θα ζητήσει ο τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης

Επανεξέταση των δειγμάτων θα ζητήσει ο τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων καθώς θεωρεί ότι τα δείγματα είχαν ληφθεί με καθυστέρηση. Θα συντάξει τη δική του έκθεση και δεν αποκλείεται να εξετάσει εκ νέου το αντιδείγμα που έχει κρατηθεί. Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ και καμία ουσία ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή και τεχνικό σύμβουλο Δημήτρη Γαλεντέρη που έχει ορίσει η 24χρονη, τα ούρα πάρθηκαν με καθυστέρηση 18 ωρών .

«Αμφισβητώ ότι είχε χαμηλή ποσότητα αλκοόλ στα ούρα και αυτό είναι ένα χρήσιμο στοιχείο. Δεν μπορώ να κρίνω την ποσότητα αλκοόλ αίματος από τα αποτελέσματα ούρων .Τα ούρα πάρθηκαν με καθυστέρηση δεκαοχτώ ωρών, άρα οι ουσίες που ψάχνουμε , αυτές που φεύγουν γρήγορα από το αίμα χάθηκαν. Ενδεχομένως να ζητήσουμε να γίνει ανάλυση του αντιδείγματος σε άλλο εργαστήριο»,  λέει ο Δημήτρης Γαλεντέρης.