Οι Ταλιμπάν «δεσμεύονται πλήρως» υπέρ της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

62

Ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν δήλωσε με άρθρο του στους New York Times δήλωσε ότι «δεσμεύονται πλήρως» να σεβαστούν τους όρους της «ιστορικής» συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν προσεχώς με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπαρχηγός τους, Σιρατζουντίν Χακάνι.

Στο άρθρο, με τίτλο «Αυτό που θέλουν οι Ταλιμπάν», ο Χακάνι, επικεφαλής επίσης του δικτύου Χακάνι, δηλαδή της οργάνωσης που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι τρομοκρατική και που θεωρείται το πιο φονικό σκέλος των ανταρτών, εκφράζει τη θέση του υψηλότερου επιπέδου των ανταρτών έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές πιστεύεται πως βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στις 29 Φεβρουαρίου στην Ντόχα του Κατάρ, αν στο μεταξύ «μειωθούν τα βίαια επεισόδια», όπως είχαν ανακοινώσει Αμερικανοί και αντάρτες.

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεσμευόμαστε πλήρως να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις, στο γράμμα και το πνεύμα της», γράφει ο Χακάνι.

«Όλοι έχασαν κάποιον που αγαπούσαν. Όλοι κουράστηκαν από τον πόλεμο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι φόνοι και οι ακρωτηριασμοί πρέπει να σταματήσουν», προσθέτει.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν αναμένεται να ανοίξει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Καμπούλ, με στόχο μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.

Για πρώτη φορά, και ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνταν πάντα να συζητήσουν με τις αφγανικές αρχές, τις «μαριονέτες» της Ουάσινγκτον όπως τις αποκαλούν, ο Χακάνι εμφανίζεται αισιόδοξος για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τις άλλες πλευρές σε πνεύμα ειλικρινούς σεβασμού ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς».

Όσον αφορά το μέιζον θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, δηλώνει ότι θα γίνουν σεβαστά, όπως «χορηγούνται από το Ισλάμ», την ώρα που βασικό πρόβλημα είναι η καταπιεστική ερμηνεία της πίστης από τους Ταλιμπάν.

Ο Χακάνι εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά τη βούληση των ανταρτών να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρίσκουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν για να χτυπούν αλλού, ένας άλλος όρος της μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός Αφγανού να επιτρέπει σε τέτοιες οργανώσεις να κρατούν τη χώρα μας όμηρο και να την κάνουν πεδίο μάχης», τονίζει.

Αντιδράσεις
Το άρθρο του Χακάνι προκάλεσε την αντίδρασή του Σαάντ Μοχσενί, ο προέδρου του μεγαλύτερου ομίλου Τύπου του Αφγανιστάν, ο οποίος με μήνυμα στο Twitter, σημειώνει: «Η εφημερίδα NYT αποφάσισε να διευρύνει και να προαγάγει συγκεκριμένα τα μηνύματα του πιο διαβόητου τρομοκράτη στον κόσμο και υποστηρικτή της Αλ-Κάιντα. Είναι ντροπή το γεγονός ότι επιτράπηκε σε έναν τέτοιον άνθρωπο να εκφραστεί χωρίς να υπάρξει αντίλογος».

Από την πλευρά του, σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός για τους Ταλιμπάν, Ραχιμουλάχ Γιουσουφζάι, χαρακτήρισε το άρθρο «ορθή άσκηση δημοσίων σχέσεων» των ανταρτών, καθώς «δεν υπάρχει καλύτερη μιντιακή πλατφόρμα από τη NYT».

Όλα αυτά, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019, στις οποίες αναδείχτηκε νικητής ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ενώ ο βασικός του αντίπαλος και ηττηθείς υποψήφιος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις κατήγγειλε, όπως και οι Ταλιμπάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τον Γάνι χθες, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε: «Δεν έχω να πω τίποτε άλλο για το Αφγανιστάν παρά μόνο ότι παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα των εκλογών από πολύ, πολύ κοντά».