Οι παγίδες και οι προθεσμίες για το επίδομα θέρμανσης – Ποιες πληρωμές θα γίνουν εντός Ιανουαρίου

562

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η καταβολή στους δικαιούχους

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός, Άσπα Παπαθανασοπούλου, δικηγόρος και εργατολόγος, και Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος,  αναφορικά με τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, την επιδότηση για επαγγελματικά δάνεια, αλλά και τις πληρωμές που αναμένονται εντός Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα είναι η τελευταία προθεσμία για να κάνουμε αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Για να κάνουμε την αίτησή μας, μπαίνουμε στο aade.gr, με τους κωδικούς του Taxisnet.

Σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι στο τιμολόγιο πρέπει να αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ρεύματος και να φαίνεται η πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν βάλει πετρέλαιο μέχρι τις 31/12, θα πληρωθούν μέχρι τις 31/01. Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι τέλη Φλεβάρη, θα πληρωθούν μέχρι 31/03.

Μέχρι στιγμής 603.000 πολίτες έχουν κάνει αίτηση, και μπορούν να μπουν να ελέγξουν την αίτησή τους.

Ανώτατο επίδομα τα 650 ευρώ, το οποίο για να το πάρει κάποιος πρέπει να έχει βάλει πετρέλαιο ποσότητα διπλάσιας αξίας.

«Η αίτηση γίνεται πάντα με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Η παροχή μπορεί να είναι και σε άλλο όνομα. Στα ποσά της επιδότησης πάμε από 80 ευρώ μέχρι 650 ευρώ και εξαρτάται από την περιοχή που έχεις την κατοικία σου», ανέφερε ο κ. Μουζάκης.

Επιδότηση δόσεων δανείων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιδοτήσει δόσεις δανείων και για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ανάλογο με το Γέφυρα, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία, προστατεύτηκε πολύς κόσμος. Τώρα το πρόγραμμα που θα έρθει θα είναι για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια. Καλό θα είναι τα κριτήρια τα οποία που θα μπουν για να μπορέσει κάποιος να είναι δικαιούχος να είναι ευρεία όπως ήταν και την προηγούμενη φορά, και να υπάρχει υποχρεωτικότητα για τις τράπεζες.

Εφόσον πρόκειται για το ίδιο πρόγραμμα, στους συνεπείς δανειολήπτες θα δίνεται επιδότηση 90% της δόσεις για τρεις μήνες, και μετά γίνεται 80 και 70. Αν πρόκειται για καταγγελμένα δάνεια ξεκινάμε από το 60%. Το προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχε γραφειοκρατία, η μόνη δυσκολία ήταν ότι οι τράπεζες ή οι εταιρίες διαχείρισης δανείων δεν προχώρησαν γρήγορα σε ρυθμίσεις. Λύθηκε στην πορεία και αυτή τη στιγμή τρέχει το πρόγραμμα κανονικά», ανέφερε η κ. Νούκα.

Τι πληρώνεται τον Ιανουάριο

Πολλές είναι οι πληρωμές που αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο.

Οι αναστολές του Δεκεμβρίου με το επίδομα των 534 ευρώ, θα πληρωθούν από τις 12/01, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή μέχρι 15 του Γενάρη. Αναμένουμε επίσης το δώρο Χριστουγέννων, το κομμάτι του κράτους που αφορούσε σε όσους είχαν αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, έχουμε παρατάσεις για όσους λήγουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα επιδόματα ανεργίας, ενώ δίμηνη παράταση φαίνεται πως θα πάρουν και όσοι έχουν την λήξη του επιδόματος ανεργίας μέσα στο Γενάρη, ωστόσο περιμένουμε την υπουργική απόφαση.

«Τα αναδρομικά των κληρονόμων πληρώνονται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Στις 28/02 λήγει η προθεσμία για την ανάρτηση των πιστοποιητικών που λείπουν. Υπάρχει μεγάλος φόρτος στα ειρηνοδικεία. Θα ήταν σημαντικό αν δεν καταφέρουν τα ειρηνοδικεία να αντιμετωπίσουν το φόρτο να δοθεί μια παράταση», είπε η κ. Παπαθανασοπούλου.

Ως 31/01 φαίνεται πως θα πληρωθεί και το επίδομα των επιστημόνων.

«Δεν θα αφορά όσους έχουν ιδιότητα αυτοαπασχολούμενου και μισθωτού ταυτόχρονα. Θα πρέπει να δηλωθούν τα εισοδήματα από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο. Αφορά σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, λογιστές, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς», πρόσθεσε η κ. Παπαθανασοπούλου.

Πηγή: in.gr