Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

31

Την εξόντωση του Κάσεμ Αλ Ραΐμι σε επιχείρηση που διεξήχθη στην Υεμένη ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, αναφέροντας ότι αυτός ήταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

 

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε «κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι [ένοπλες δυνάμεις των] ΗΠΑ διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Υεμένη και κατάφεραν να εξοντώσουν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, έναν από τους ιδρυτές και αρχηγό της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ)».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον υπό τη διοίκηση του αλ Ραΐμι η οργάνωση διέπραξε «ωμότητες εναντίον αμάχων στην Υεμένη και προσπάθησε να εξαπολύσει και να εμπνεύσει πολλές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεών μας», ενώ γίνεται λόγος για περαιτέρω αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο αλ Ραΐμι και η οργάνωσή του ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πενσακόλα της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν τρεις πεζοναύτες.

Η αμερικανική διπλωματία, εξάλλου, είχε διπλασιάσει από το 2018 στα 5 εκατ. δολάρια την αμοιβή που προσέφερε για τη σύλληψή του.

Εναντίον του είχαν επιβάλει κυρώσεις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΗΕ για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή επίθεση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα και για τη στήριξη που φέρεται να παρείχε στον Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2009 προσπάθησε να πυροδοτήσει βόμβα που είχε τοποθετήσει στο εσώρουχό του στη διάρκεια πτήσης από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.