Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν μηχανισμό για συμμόρφωση της Τεχεράνης

434

Τον δρόμο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω της απόφασής του να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, ανοίγουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

 

Οι τρεις χώρες, που είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με το Ιράν.

Οι ηγέτες των τριών χωρών αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση πως «δεν τους έμεινε άλλη επιλογή, δεδομένων των ενεργειών του Ιράν», από το «να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας που το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του».

Σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναφέρει ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες «δεν μπορούν να αφήσουν άλλο αναπάντητες τις αυξανόμενες ιρανικές παραβιάσεις της συμφωνία για τα πυρηνικά».

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία και να φτάσουμε σε διπλωματική λύση για τη συμφωνία», πρόσθεσε. «Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό από κοινού με τους εταίρους μας στη συμφωνία. Καλούμε το Ιράν να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκινάει τώρα».

«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, δήλωσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων για την επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας.

Η διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν «είναι σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο Μπορέλ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την κοινή έκκληση που είχαν απευθύνει στο Ιράν προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία και να απόσχει από την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συμφωνία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018, ενώ πρόσφατα κάλεσε τους Ευρωπαίους να πράξουν το ίδιο.

To Λονδίνο θέλει νέα συμφωνία, με συμμετοχή ΗΠΑ
Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από την Ε.Ε. ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να εργαστεί προς μια εναλλακτική συμφωνία για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον διευκρίνισε ότι «προς το παρόν η τωρινή συμφωνία είναι η μοναδική που υφίσταται».

«Το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης/JCPOA) είναι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει επί του παρόντος που αποτρέπει το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό, αλλά όπως είπε ήδη ο πρωθυπουργός (…) εάν στο μέλλον μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ (…) τότε αυτό είναι κάτι προς το οποίο θα εργαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο BBC, δήλωσε έτοιμος να αντικαταστήσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής…Ας συνεργασθούμε για να αντικαταστήσουμε την συμφωνία του 2015 με την συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε. «Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να οικοδομήσει μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά και την αποσταθεροποιητική του δραστηριότητα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε, έως τώρα, ότι το ΚΟΣΔ είναι η είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και θέλουμε το Ιράν να επιστρέψει στη πλήρη συμμόρφωση», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

«Αντίστοιχα… ο πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι απολύτως ανοικτοί σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές ανησυχίες αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες αναφορικά με την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που έχουμε δει πρόσφατα», πρόσθεσε.