Οι «έξυπνες πόλεις» αυξάνονται

της Ρίτσης Τσακούμη

545

Ποιες είναι οι πιο «έξυπνες πόλεις» του πλανήτη. Τι αποκαλύπτει ο δείκτης Smart City Strategy Index - Metaforespress

Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται και οι έξυπνες πόλεις συνεχώς αυξάνονται κάνοντας την ζωή των κατοίκων τους όλο και πιο εύκολη.

Υπολογίζεται πως ο μισός πληθυσμός της γης ζει σε αστικές περιοχές, ενώ τελευταία γίνεται λόγος όλο και πιο συχνά για τις έξυπνες πόλεις. Η Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ και η Σαγκάη είναι μόνο μερικές από τις έξυπνες πόλεις που αποδέχτηκαν την πρόκληση του πολυεθνικού οργανισμού IBM για ένα εξυπνότερο κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό, συλλέγοντας πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στην πόλη σε πραγματικό χρόνο, κρατά συνεχώς ενήμερο το χρήστη ενώ ταυτόχρονα, χάρη σε έναν αλγόριθμο, του προτείνει βέλτιστες λύσεις για την μετακίνησή του αλλά και την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων, που επιθυμεί στην πόλη. Θα μπορούσε όμως και η Θεσσαλονίκη να γίνει μια «έξυπνη πόλη»;

Image preview

Η απάντηση είναι ναι καθώς τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και πλήθος οικονομικών και πολιτιστικών φορέων συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και η ζωή των Θεσσαλονικέων έχει αλλάξει. Οι πίνακες δρομολογίων του ΟΑΣΘ που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη, ενημερώνουν το κοινό για την εκτιμώμενη ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείο κάνοντας πιο εύκολη τη μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Φανταστείτε όμως να μπορούσατε μέσω μιας ιστοσελίδας ή μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone σας να παρακολουθήσετε τα παρακάτω στοιχεία της πόλης σας σε πραγματικό χρόνο:

Σε ποια σημεία της πόλης η κίνηση είναι αυξημένη

Πόσες θέσεις παρκινγκ είναι ελεύθερες σε κάθε ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης της πόλης ή ακόμα και στους δρόμους όπου επιτρέπεται το παρκινγκ

Η πραγματική τοποθεσία των κάδων σκουπιδιών και το πόσο γεμάτος είναι καθένας

Στοιχεία περιβάλλοντος όπως θερμοκρασία, υγρασία, επίπεδα ρύπανσης του αέρα κα.

Ωστόσο μια μερίδα ανθρώπων και θεωρητικών κρίνουν με επιφύλαξη αυτή τη νέα τάση υποστηρίζοντας πως διαβρώνεται η ιδιωτική ζωή και η ατομικότητα του κάθε ανθρώπου. Οι ίδιοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους και την αντίδραση τους τόσο για τη διαχείριση όσο και τη συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων από γιγάντιες βιομηχανίες, όπως η IBM και η Siemens, καθώς η πρώτη ακόμα προσπαθεί να ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν της και τη συνεργασία της με τη ναζιστική Γερμανία.