Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν σε ωριαία βάση την παγκόσμια ρύπναση του αέρα μετά την δημιουργία των νέων διαστημικών οργάνων

του Γιώργου Σταματούκου

57

Με το νέο διαστημικό όργανο που δημιουργούν οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν σε ωριαία βάση την παγκόσμια ρύπανση του πλανήτη έτσι ώστε να μπορέσουν να το αντιμετοπίσουν.

Η Nasa η ESA και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για την δημιουργία του νέου διαστημικού οργάνου έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν σε ωριαία βάση την μέτρηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με καθέ λεπτομέρεια.

Το πρώτο όργανο που εκτοξεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου ήταν το Geostationary Environment Monitoring Spectrometer της Νότιας Κορέας. Θα ακολουθήσει ένα παρόμοιο όργανο της NASA το 2022 και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με δύο όργανα της ESA το 2023. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνουν αφορούν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, της αιθαλομίχλης, των αεροζόλ και της φορμαλδεΰδης. Η ωριαία καταγραφή αυτών θα μας δώσει μία πολύ καλύτερη κατανόηση της ρύπανσης κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής ή μέγιστης παραγωγής των εργοστασίων.

Επιπλέον, θα μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την περιοχή που προέρχεται η ρύπανση ή αν μεταφέρθηκε λόγω αερίων μαζών από άλλη περιοχή. Μέχρι τώρα οι μετρήσεις γίνονταν μια φορά την ημέρα ενώ με τον νέο τρόπο θα γίνεται μια φορά την ώρα.