Ο Τραμπ θυμήθηκε το “ρατσιστικό” τοίχος ενόψει εκλογών

102

Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται σε έναν από τα κεντρικά του σλόγκαν του 2016, την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να μην μπαίνουν μετανάστες σε αμερικανικό έδαφος.

 

Παρά τις τότε μεγαλοστομίες του προέδρου πως το Μεξικό θα είναι εκείνο που θα πληρώσει την ανέγερση του ρατσιστικού τείχους, η κυβέρνηση Τραμπ, όπως αναφέρει το Reuters, ετοιμάζεται να αντλήσει 3,8 δισ. δολάρια από κονδύλια του Πενταγώνου.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να παραιτηθεί από την αγορά πολλών μαχητικών F-35, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ώστε να εξασφαλίζει τα απαραίτητα χρήματα για το αντιμεταναστευτικό σχέδιο του προέδρου.

Από τα 3,8 δισ., τα 2,2 θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται στα έγγραφα.

Τα υπόλοιπα χρήματα προβλεπόταν έως τώρα να δοθούν για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ).

Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει τον πρόεδρο σε ευθεία σύγκρουση με τους Δημοκρατικούς για ακόμη μία φορά.

Ήδη αντιπολιτευόμενοι βουλευτές κάνουν λόγο για επικίνδυνη απόφαση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ για άλλη μια φορά δεν σέβεται καθόλου τη διάκριση εξουσιών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, πραγματοποιώντας έφοδο στα στρατιωτικά κονδύλια, ώστε να πληρώσει για το άχρηστο τείχος του» ανέφερε η Νίτα Λόυεϊ των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ οραματίζεται ένα τείχος μήκους 640 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό και έχει θέσει ως ορόσημο το Νοέμβριο του 2020, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Προς το παρόν έχουν κατασκευαστεί περίπου 160 χλμ τείχους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει υπάρχουσες δομές.