Ο Τραμπ τα βάζει και με τα «Παράσιτα»: «Τι στο διάβολο ήταν αυτό;»

67

«Μπορούμε να έχουμε ξανά το “Όσα παίρνει ο άνεμος”, παρακαλούμε;», είπε στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας.

ΟΑμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα έβαλε και μάλιστα εντόνως την Πέμπτη με την ακαδημία των Όσκαρ επειδή βράβευσε τη νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» ως το καλύτερο φιλμ του 2019. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο, ο Τραμπ είπε με στόμφο στο ακροατήριό του: «Πόσο άσχημα ήταν τα βραβεία της ακαδημίας κινηματογράφου φέτος; Τα είδατε; Νίκησε μια ταινία από τη Νότια Κορέα! Τι στον διάβολο ήταν αυτό; Αρκετά προβλήματα έχουμε με τη Νότια Κορέα στο εμπόριο. Κι από πάνω, της δίνουν το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς;».

Υβρίδιο θρίλερ, οικογενειακής κωμωδίας και σάτιρας για τις κοινωνικές ανισότητες, η ταινία «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο είναι το πρώτο μη αγγλόφωνο φιλμ μεγάλου μήκους που έλαβε το σημαντικότερο βραβείο της βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Ο Τραμπ άφησε να γίνει σαφές ότι δεν έχει δει την ταινία: «Είναι καλή; Δεν ξέρω», σημείωσε. Η αμερικανική εταιρεία που διένειμε την ταινία, η Neon, αντέδρασε με ένα βιτριολικό σχόλιο σε όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυσπιστία που δείχνει ο Τραμπ έναντι του υποτιτλισμένου φιλμ «είναι κατανοητή: δεν ξέρει ανάγνωση».

Στην προεκλογική του εμφάνιση ο Τραμπ, ακρογωνιαίος λίθος της προεδρίας του οποίου είναι το εθνικιστικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» (America First), συνέχισε εκφράζοντας την προτίμησή του, αν όχι τη νοσταλγία του, για τις μεγάλες κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. «Δώστε μας το “Όσα παίρνει ο άνεμος”. Μπορούμε να έχουμε ξανά το “Όσα παίρνει ο άνεμος”, παρακαλούμε;», είπε ο μεγιστάνας, αναφερόμενος στην ταινία του 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ.


Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε φραστικά πυρά εναντίον και του Μπραντ Πιτ, που έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου φέτος, αποκαλώντας τον «εξυπνάκια». Ο Πιτ, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο, κατέστησε σαφές πως τασσόταν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, ο οποίος ωστόσο απαλλάχθηκε από τη Γερουσία στις αρχές του μήνα.