Ο Τραμπ αίρει τους περιορισμούς στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού

186

 

Οι ΗΠΑ θα πάψουν να τηρούν τη Σύμβαση της Οτάβας (1991) για την απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία την οποία έχουν επικυρώσει 164 χώρες και απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή ή τη μεταφορά τέτοιων ναρκών οι οποίες θάβονται στο έδαφος και εκρήγνυται όταν κάποιος τις πατήσει.

Οι ΗΠΑ αν και δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση, την εφάρμοζαν μερικώς. Από το 2014 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απαγορεύσει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού παντού, εκτός από την κορεατική χερσόνησο, όπου ο αμερικανικός στρατός διατηρούσε το δικαίωμα να τις τοποθετεί. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τέτοιες νάρκες μόνο μία φορά, το 2002 στο Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν από το 2014 σε ό,τι αφορά τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον αμερικανικό στρατό, ενώ τονίζεται στη δήλωση που έγινε από τον Λευκό Οίκο:

«Αυτή η νέα πολιτική θα επιτρέπει στη στρατιωτική διοίκηση να χρησιμοποιεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προηγμένες και όχι μόνιμες νάρκες κατά προσωπικού», οι οποίες, όπως αναφέρεται θα είναι «κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να προκαλούν περιορισμένα τραύματα στους αμάχους αλλά και στις συμμαχικές δυνάμεις».

Ο Τραμπ αναθεωρεί έτσι την πολιτική που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε αποφασίσει να τηρήσουν εν μέρει οι ΗΠΑ τη Σύμβαση της Οτάβας για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 164 χώρες και απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή ή τη μεταφορά τέτοιων ναρκών οι οποίες θάβονται στο έδαφος και εκρήγνυται όταν κάποιος τις πατήσει.

Την απόφαση Τραμπ χαιρέτισε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, που δήλωσε ότι «οι νάρκες κατά προσωπικού είναι ένα σημαντικό εργαλείο που οι δυνάμεις μας πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την επιτυχία της αποστολής τους».

Με τις νάρκες νέας τεχνολογίας «πιστεύω ότι θα πειστείτε ότι δώσαμε μεγάλη προσοχή στο πώς θα χρησιμοποιηθούν και στο τι θα γίνει με αυτές μετά από κάποιον πόλεμο, κάτι που συχνά αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι «προηγμένες» νάρκες υποτίθεται ότι θα αυτοκαταστρέφονται αν δεν ενεργοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι νάρκες που μένουν θαμμένες στο έδαφος αφού οι εμπόλεμοι εγκαταλείψουν μια περιοχή ή μετά τη λήξη ενός πολέμου συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να ακρωτηριάζουν ανθρώπους πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό της σύρραξης.