Ο Πούτιν απειλεί με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια: «Δεν θα κάνουμε φιλανθρωπία»

161

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» – «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν» τόνισε προειδοποιώντας ότι θα σταματήσουν οι υπάρχουσες συμβάσεις

Πολύ υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς τις μη φιλικές χώρες ότι η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια.

Σε διάταγμα που υπέγραψε, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται ότι οι αγοραστές πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» από την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

«Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται κι εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν» ξεκαθάρισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα έχει διαφάνεια και είναι εύκολο. Τυχόν άρνηση των μη φιλικών χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων για τις συμβάσεις, που θα σταματήσουν.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως όπλα, κάτι που γίνεται και με τις εταιρείες τους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, δολάρια, ευρώ και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τότε δεν γίνεται η Ρωσία να δίνει προμήθειες σε ευρώ, που θα τεθούν στο καθεστώς κυρώσεων.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή πολιτική

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης, προκειμένου να επιλέξουν ακριβό αμερικανικό LNG, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη απειλείται με αποβιομηχάνιση μεγάλης κλίμακας και απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ευθύνονται οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για παραδόσεις σε μη φιλικές χώρες ισχύει μόνον μέσω των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών, όπως προκύπτει από το κείμενο.

Η Gazprombank έχει οριστεί ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για τους ξένους αγοραστές, που καλούνται να ανοίξουν τον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια για την καταβολή των προμηθειών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα