Συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, όπως τον περιγράφει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του, πρόκειται για «έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας» ή PHEIC.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή η έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».
Τα στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι:
Σοβαρά, ξαφνικά, ασυνήθιστα ή απρόοπτα συμβάντα
Υπάρχουν επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία οι οποίες επηρεάζουν περισσότερες από μία χώρες
Μπορεί να απαιτηθεί άμεση διεθνής δράση
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η εξάπλωση του κοροναϊού εκτός Κίνας είναι πολύ μεγάλη, και έχει χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εκτός Κίνας δεν έχουν υπάρξει θάνατοι.
Επίσης, οκτώ κρούσματα εκτός Κίνας αφορούν ανθρώπους στους οποίους η μετάδοση του ιού έγινε μέσω ανθρώπινης επαφής -π.χ. από σύζυγο σε σύζυγο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Βιετνάμ.
Η απόφαση του ΠΟΥ καλύπτει μια σειρά από συστάσεις προς τις εθνικές αρχές υγείας σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων προτείνεται η αύξηση της επαγρύπνησης και η λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Ο Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ, έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα και δηλώνει ότι «διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και στην ικανότητα που έχει να ελέγξει την επιδημία» ενώ διευκρίνισε ότι η κήρυξη κατάστασης παγκόσμιας απειλής «δεν συνιστά μομφή προς την Κίνα και την έως τώρα επίδοσή της στην αντιμετώπιση της επιδημίας».
Όπως είπε, χάρη στην ταχεία αντίδραση της Κίνας, «δεν είδαμε πάρα πολλά κρούσματα σε άλλες χώρες ή θανάτους».
Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τις χώρες με «αδύναμα», όπως τα χαρακτήρισε, συστήματα υγείας, τονίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε όλοι τώρα, για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού», ενώ υποσχέθηκε βοήθεια και στήριξη σε αυτές τις χώρες με κάθε μέσο.
Διαφωνεί με την απαγόρευση ταξιδιών
Παρά τους αυξημένους αριθμούς των κρουσμάτων, ο ΠΟΥ διαφωνεί με την πρακτική να κλείνουν τα σύνορα, να απαγορεύονται τα ταξίδια και το εμπόριο, καθώς σύμφωνα με τον Τέντρος Άντομαν, «δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία» και καλό θα ήταν αυτά τα μέτρα να επανεξεταστούν.
Σχεδόν 8.000 κρούσματα
Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 170 ανθρώπων, είναι τα εξής:
Διεθνώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.818, εκ των οποίων των 7.736 στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.370 ασθενείς και υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Εκτός Κίνας υπάρχουν 98 κρούσματα, σε συνολικά 18 χώρες.
Η Γαλλία ανακοίνωσε το 6ο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιστήμονες, σχεδόν τα δύο τρίτα από τα τεστ που εφαρμόζουν τα αεροδρόμια για να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα του κοροναϊού είναι αναποτελεσματικά. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, αυτό οφείλεται στη διάρκεια της περιόδου επώασης του ιού και την μικρή ικανότητα ανίχνευσης θερμότητας των σκάνερ.
Μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, οι υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν το επίπεδο κινδύνου από τον κοροναϊό στη χώρα από «χαμηλό» σε «μέσο». Όπως τόνισαν «δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση για τον κίνδυνο προς τους πολίτες», ωστόσο η κυβέρνηση «πρέπει να προγραμματίζει για παν ενδεχόμενο».