Ο Μητσοτάκης κατέληξε προβλέψιμος και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ

481

Η συμφωνία έχει εγκριθεί από το υπ.ΕΞ. «με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ● Εντονες αναμένονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο για την κίνηση, «που ανατρέπει πλήρως τα σταθερά δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και γεννά τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας», όσο και για την εν κρυπτώ μεθόδευσή της.

Πρόσω ολοταχώς για την αποστολή συστοιχίας αντιαεροπορικών Patriot στη Σαουδική Αραβία βαίνει η κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε μερίδα στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τις αντιδράσεις που προβλέπεται ότι θα υπάρξουν από την αντιπολίτευση.

Ηδη, η συμφωνία για να σταλεί μια συστοιχία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών που, με «σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», εδώ και τρεις βδομάδες τουλάχιστον συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την ολοκλήρωσή της. Αργά, εξάλλου, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) παρελήφθη από τετραμελή στρατιωτική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια εστάλη στο υπουργείο του βασιλείου, για τελική μελέτη και έγκριση.

Εν τούτοις μέχρι και χθες επίσημες κυβερνητικές πηγές πληροφόρησης τηρούσαν επί του θέματος σιγήν ιχθύος. Δεν αντέδρασαν, εξάλλου, ακόμη και όταν ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ήδη από το Σάββατο ζήτησε τη διάψευση των πληροφοριών που μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία είναι αβάσιμα και αποτελούν προϊόν λανθασμένης πληροφόρησης. Φοβόμαστε όμως ότι αυτό που εμείς θέλουμε δεν ισχύει, γιατί τα δημοσιεύματα είναι πολλά, από πολλές πλευρές και με πολλές λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή των δηλώσεών του ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να ακυρώσουν άμεσα κάθε σκέψη και σχέδιο για κάτι τέτοιο.

Υπογράμμιζε ακόμη ότι: «Μετά το σοβαρότατο λάθος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επικρότησε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, η ενδεχόμενη ενεργός και μάλιστα πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση και στις συγκρούσεις που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, αποτελεί πράξη που ανατρέπει πλήρως τα σταθερά δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και γεννά τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας».

 

Αμερικανική πίεση

Ολα τα ανωτέρω συνέβαιναν ενώ διακινούνταν πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να χειριστεί τις συνεχείς αμερικανικές πιέσεις για αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και να ικανοποιήσει την πλευρά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να εξασφαλίσει στήριξη στο θέμα Λιβύης και Τουρκίας, συμφώνησε στην αποστολή των Patriot, δεχόμενο επίσης πίεση και γι’ αυτό από τους Αμερικανούς. Ετσι το θέμα ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας, όπου και υπήρξαν αρχικά ενστάσεις από ορισμένους στρατιωτικούς στο να αφαιρεθεί μια συστοιχία από ελληνικό νησί και να σταλεί στη Σαουδική Αραβία.

Τελικά οι ενστάσεις παύθηκαν όταν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η αποστολή δεν θα λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στην αντιαεροπορική άμυνα κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών του βασιλείου και ότι το κόστος για τη μεταφορά και την ανάπτυξη της συστοιχίας, καθώς και τα έξοδα πληρωμής του προσωπικού θα καλυφθούν πλήρως από τη Σαουδική Αραβία.

Στην αποστολή λέγεται, τέλος, ότι δεν θα σταλούν πύραυλοι, αφού θα χρησιμοποιούνται αυτοί των Σαουδαράβων και ότι θα σταλούν περίπου 50 στελέχη, ένα ραντάρ, ένα κέντρο διεύθυνσης πυρός και 2 ώς 4 μονάδες εκτόξευσης πυραύλων.

Διαρρέει, ακόμη, ότι ως αντάλλαγμα για την αποστολή οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να αναβαθμίσουν χωρίς κόστος τα συστήματα που θα χειρίζεται το ελληνικό προσωπικό έτσι ώστε το ραντάρ να έχει μεγαλύτερο τόξο ιχνηλάτησης αλλά και οι μονάδες εκτόξευσης πυραύλων, έτσι ώστε από τέσσερα βλήματα που φέρουν σήμερα να μπορούν να έχουν δεκάξι.

 

Συνοδός του «Σαρλ ντε Γκολ»

Στο μεταξύ χθες απέπλευσε από τη βάση της Τουλόν η φρεγάτα «Σπέτσαι» η οποία, ως μέλος πολυεθνικής δύναμης, θα συνοδεύσει σε μέρος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο, που αφορά την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους», το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Το πολεμικό μας πλοίο θα συνοδεύσει την πορεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου ώς την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, όπου και θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση γαλλικών και ελληνικών πληρωμάτων, ενώ μετά το «Σαρλ ντε Γκολ» θα πλεύσει προς τη Διώρυγα του Σουέζ και θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο της αποστολής του που λήγει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΝ, η αποστολή της φρεγάτας «Σπέτσαι» δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις και η συμμετοχή στην ομάδα κρούσης είχε αποφασιστεί μήνες νωρίτερα, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών.