Ο Λουκασένκο αρνείται ότι η Λευκορωσία συμμετέχει στην εισβολή

137

Ουκρανία: Ο Λουκασένκο αρνείται ότι η Λευκορωσία συμμετέχει στην εισβολή

Ο Λουκασένκο προτείνει να γίνουν συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στο Μινσκ.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λουκασένκο πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο Μινσκ.

«Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος – όπου στρατιωτικό τους σώμα στρατοπέδευε για εβδομάδες για στρατιωτικές ασκήσεις – στην επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας. 

Συνομιλία με Πούτιν

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος του τηλεφώνησε, του «έκανε μια πολύ λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση» και του δήλωσε ότι ο σκοπός της εισβολής ήταν να «δοθεί τέλος στην γενοκτονία του πληθυσμού στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».

Αυτά τα δύο φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν πόλεμο από το 2014 με τις ουκρανικές δυνάμεις και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ