Ο κόσμος του Ζωγράφου αγκάλιασε την ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Στ.Μαλέλη

60

18766893_2040439002763131_1323061937_o

Για ακόμη μια φόρα ο κόσμος έσπευσε στο κάλεσμα του Σταμάτη Μαλέλη και του Ιατρικού Αθηνών!

Της Παναγιώτας Καλογήρου ,της Ελευθερίας Τάγγα , & του Τηλέμαχου Τριανταφυλλίδη

20170528_184241

Ακόμη και αν καιρός “προσπάθησε να χαλάσει” τα σχέδια μας και η βροχή έδινε μια μελαγχολική ιδέα ,ημερίδα κατάφερε να δώσει το δικό της μήνυμα ! Ένα ηχηρό μήνυμα που με την στήριξη του κόσμου, αλλά με το πέρας του χρόνου γίνεται όλο ένα και πιο ισχυρό…Το τέρας της κατάθλιψης έχει τρωτά σημεία και καταπολεμείται αρκεί να έχουμε πίστη.

Κατάμεστη η Αίθουσα Ομιλιών του Ορθόδοξου Χριστιανικού Συλλόγου “Ελπίς” από κόσμο που δεν γυρίζει την πλάτη στη διαχρονική απειλή που ονομάζεται κατάθλιψη, οι ομιλητές ήταν έτοιμοι για να δώσουν τα δικά τους μηνύματα και να ξεκινήσουν διάλογο με το κοινό. Πρώτος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας και γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΙ , Στ. Μαλέλης που έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για το παρελθόν του. Μιλώντας βιωματικά, εξομολογήθηκε τα 10 χρόνια μάχης του με το Τέρας,“10 χρόνια ταξίδευα σε λάθος δρόμο”.

18818013_2040438989429799_1728969335_o

Τον φόβο του μην στιγματιστεί στην περίπτωση που γινόταν γνωστό πως πάσχει από κατάθλιψη, Κρυβόταν, ενώ σύμφωνα με τον Στ.Μαλέλη “μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο ήταν να βγει από το σπίτι του και να διασχίσει τον δρόμο για το απέναντι περίπτερο”. Η αποκάλυψη για την κατάθλιψη έγινε πρώτη φορά on air όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου, “ αν είναι ευτυχισμένος” εκείνος απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια και αυθορμητισμό “δεν είμαι”.  Συγκίνηση προκάλεσε σε όλους ο στιγμή που ο ίδιος αποκάλυψε πως σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του , στο κέντρο της Αθήνας και ενώ βρισκόταν μέσα στο αμάξι ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει το παράθυρο και να φωνάξει “Παναγία μου”.  Έπειτα ένιωσε καλύτερα…

Λόγια που αγγίζουν, λυγίζουν, ευαισθητοποιούν και παρακινήσουν τον κάθε πάσχοντα να μην φοβηθεί ώστε να μιλήσει… Λόγια αληθινά που θέλουν να υπενθυμίσουν πως κανένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη δεν είναι μόνος του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο  Στ.Μαλέλης μαζί με την ομάδα του kontasou.com διοργανώνουν αυτές τις ημερίδες. Μέλημα του, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ”η απενεχοποίηση του στίγματος της κατάθλιψης, η ανάγκη ο πάσχοντας να μιλήσει σε δικούς του ανθρώπους για την πάθησή του, όπως επίσης να απευθυνθεί σε ειδικούς” να γίνει ουσιαστικά ”ο ίδιος ο συνδετικός κρίκος όλων των ανθρώπων που πάσχουν και να το πολεμήσουν .”

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, δηλώνοντας ότι για εκείνον οι ημερίδες είναι μια πρόκληση και δικαίωση…Συνάμα πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει, εφόσον ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για την κατάθλιψη, πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια ενώ πρόσθεσε πως “σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς νοσούν δίχως να το γνωρίζουν ή να μην το παραδέχονται εφόσον αποδίδουν σε άλλες αιτίες το άλγος τους…Λόγου χάρη νιώθουν διάφορους πόνος στο σώμα τους ενώ στην ουσία δεν έχουν κάτι, το σώμα πονάει γιατί η ψυχή είναι άρρωστη!”

Ταυτόχρονα ο Θ. Ασκητής ανέλυσε την έννοια της κατάθλιψης,ότι πρόκειται για μια ασθένεια όπου παγκόσμιος είναι η πιο σοβαρή φτάνοντας  7 στους 10 να σκεφτούν την αυτοκτονία με τους 3 να την πράττουν.

Διαχώρισε την θλίψη από την η κατάθλιψη λέγοντας “η θλίψη είναι παροδικό συναίσθημα κυρίως από γεγονότα  της ζωής, η σχέση με την κατάθλιψη είναι η έμμονη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχει θλίψη

20170528_184246

20170528_191204

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ποσοστά των νέων που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά καταφεύγουν σε άλλους δρόμους όπως είναι ο αλκοολισμός ή η χρήση ουσιών, όπως επίσης και στην οικονομική κρίση που επηρεάζει την Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης τα τελευταία χρόνια. “Η προσδοκία της χώρας είναι να βγει από την οικονομική κρίση “  Τόνισε πως μέχρι πρότινος οι γυναίκες ήταν εκείνες που κατείχαν το μεγαλύτερο ποσοστό κατάθλιψης, όμως η οικονομική κρίση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην κορυφή να βρεθούν οι άντρες.

Υπενθύμισε πως  οι “ταμπέλες” δεν βοηθούν τον καταθλιπτικό και θα πρέπει να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι “Η ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ  ΘΕΡΑΠΕΎΕΤΑΙ  ΌΤΑΝ ΤΡΈΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣ ΝΑΙ ΘΈΛΩ ΝΑ ΓΊΝΩ ΚΑΛΆ!”

Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Αναπτυξιακής Ψυχολόγου κ. Λαμπρινής-Θεοδώρας Ακαλέστου, η οποία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάθλιψης  πρωτίστως στη σχέση του ζευγαριού, εν συνεχεία στη σχέση γονέα και παιδιού, και τέλος στην ευρύτερη λειτουργική δομή της οικογένειας.

20170528_192135

Η κ. Ακαλέστου αναφέρθηκε στην μη σταθερή ψυχολογική κατάσταση που πολλές φορές διακρίνει τους καταθλιπτικούς γονείς και στο πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του δεσμού τους με το παιδί. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στη ρύθμιση του συναισθήματος και της συμπεριφοράς τους, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους.

Επίσης, ανέφερε, ότι πολλές φορές, οι καταθλιπτικοί γονείς έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τα παιδιά ως φίλους και συμμάχους στο πρόβλημά τους και υποστήριξε ότι αυτό είναι μία λανθασμένη παρόρμηση, που έχει ως αποτέλεσμα το παιδί αποξενώνεται από τις πραγματικές του ανάγκες και μαθαίνει να λειτουργεί ως «φροντιστής» των άλλων.”

Πολίτες ήρθαν κοντά με τους ομιλητές εφόσον εξέφρασαν τα ερωτήματα τους και άνοιξαν την καρδία τους λέγοντας τα προβλήματα, αλλά και τις φοβίες τους, απροκάλυπτα με θάρρος!  Πλήθος ερωτήσεων κάλυψε μεγάλο μέρος της συνεδριάσεις εφόσον κανένας δεν ήθελε να φύγει…!