Ο κόσμος του Κορυδαλλού αγκάλιασε με θέρμη την ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης

20

IMG_1418-499x374

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο του Δήμου Κορυδαλλού, έλαβε χώρα η ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Σταμάτη Μαλέλη και του kontasou.com με θέμα «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή».

Της Παναγιώτας Καλογήρου

1IMG_1363

Η εκδήλωση είναι η μοναδική που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα ήδη δυο βιβλίων, με θέμα την κατάθλιψη.
Πρώτη φορά στα χρονικά μια αίθουσα ήταν κατάμεστη  από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών με ένα σκοπό….Να μάθουν για την κατάθλιψη!

IMG_1352

Ήταν όλοι εκεί! Σταμάτης Μαλέλης,Θάνος Ασκητής και Δανάη Γλαβίνα εξήγησαν τι σημαίνει κατάθλιψη, ποια είναι ειδοποιός διαφορά με την θλίψη, πως την αναγνωρίζουμε αλλά και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης!Υπήρξε αναλυτική επεξήγηση στους τομείς που απειλούνται από την κατάθλιψη, κατά πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση,και τα 4 στάδια της. Ταυτόχρονα παρουσίασαν  τα αποτελέσματα της κατάθλιψης στον επαγγελματικό τομέα, στην οικογένεια και την κοινωνική ζωή, σε όλες τις ηλικίες, από την εφηβική ηλικία ή από τα 50+.

IMG_1373
Δεν έλειψε η βιωματική εμπειρία του κ. Σταμάτη Μαλέλη με όλες τις σκληρές αλήθειες για το τέρας που αντιμετώπισε κατά την δική του “Χρυσή περίοδο”.Σύμφωνα λοιπόν, με τον κ. Σταμάτη Μαλέλη “η κατάθλιψη γιατρεύεται” ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως πραγματοποιεί τις ημερίδες με πλήρη ανιδιοτέλεια καθότι το κάνει για την ψυχή του, ώστε να λυτρωθεί και ο ίδιος!

IMG_1408

Με δηλώσεις ο κ. Ασκητής προσυπόγραψε αλλά και συμπλήρωσε τα λεγόμενα του κ. Σ. Μαλέλη ,ότι “η κατάθλιψη είναι μια νόσος και θεραπεία υπάρχει”.Παράλληλα διαχώρισε την θλίψη από την κατάθλιψη.Στην πορεία σύμφωνα με στοιχεία,που ο ίδιος παρουσίασε το 2015 στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Αν και πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ασθενών, ενώ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί η κλασική επιδημιολογία που αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τα βασικά θύματα της κατάθλιψης.

Συνάμα η κ.Δανάη Γλαβίνα αναφέρθηκε σε πολυάριθμα παραδείγματα υπόδειξε τι πρέπει να γίνεται, πως πρέπει να συνδυάζονται τα θέλω με τα πρέπει για να είμαστε ευτυχισμένοι, και ποια είναι τα μέσα για να αποφευχθεί η τραγική κατάληξη της κατάθλιψης.

IMG_1387
Προς το τέλος κοινό και ομιλητές έγιναν ένα μέσω του διαλόγου! Άνθρωποι από διάφορα σημεία της Αθήνας άνοιξαν την καρδιά τους, και έκαναν τις ερωτήσεις τους, ή παρουσίασαν το δικό τους πρόβλημα. Μια πραγματική κατάθεση ψυχής από νικητές! Από ανθρώπους που με πλήρη επίγνωση και αποφασιστικότητα μίλησαν στην ημερίδα παραδεχόμενοι πως αντίκρισαν το τέρας της κατάθλιψης, πάλεψαν και βγήκαν νικητές. Ορισμένοι από αυτούς ακόμη παλεύουν όμως ελπίζουν σε μια προσεχή νίκη!  Με το αίσθημα της ελπίδας να υπάρχει διάχυτο στον χώρο όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φλεβάρη!

IMG_1374

IMG_1390

IMG_1391

IMG_1395

IMG_1365

IMG_1362

IMG_1418

IMG_1420

IMG_1425

IMG_1409