Ο κορωνοΐός αναστατώνει τη Βρετανία ενώ σε καραντίνα τέθηκαν κρουαζιερόπλοια

308

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω ιός αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία» και προχώρησε σε νέα μέτρα ♦ Η Κίνα ανέφερε περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού, υποσκάπτοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί, μπορούν να ανακόψουν την πορεία της επιδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Σήμερα (Δευτέρα), η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω ιός αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία» και προχώρησε σε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, όσοι είναι φορείς του ιού, θα μπουν σε καραντίνα (έσω και βιαίως) εάν εκτιμηθεί πως συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία, και δεν θα μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δύο νοσοκομεία στο Λονδίνο θα αποτελέσουν τα «κέντρα απομόνωσης» για τους φορείς.

Πλέον, επισήμως τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα οκτώ, με τις μισές από τις περιπτώσεις να ανακοινώνονται σήμερα. Ένας Βρετανός φέρεται να έγινε φορέας του ιού σε συνέδριο που έγινε στη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια να ταξίδεψε σε χιονοδρομικό θέρετρο της Γαλλίας, πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εν λόγω Βρετανός συνδέεται με ακόμα τέσσερις περιπτώσεις κρουσμάτων στη χώρα του, ενώ άλλοι πέντε Βρετανοί υπήκοοι βρέθηκαν θετικοί στη Γαλλία, μετά το ταξίδι του πρώτου στο χιονοδρομικό θέρετρο. Σημειώνεται ότι η Βρετανία αποτελεί βασικό ταξιδιωτικό κόμβο ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.

Κρουαζιερόπλοια σε απομόνωση
Την ίδια στιγμή, σε απομόνωση παραμένουν τέσσερα κρουαζιερόπλοια, υπό τον φόβο εξάπλωσης της επιδημίας. Πρόκειται για τα εξής:

Diamond Princess: Βρίσκεται σε καραντίνα από τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 135 επιβαίνοντες έχουν προσβληθεί από τον ιό, μεταξύ των οποίων είναι 24 Αμερικανοί.
Westerdam: Πάνω από 2.000 άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από το πλοίο, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του ιού. Η Ιαπωνία, που ήταν ο τελικός προορισμός του πλοίου, αρνήθηκε να το υποδεχθεί (καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και οι Φιλιππίνες έχουν κλείσει τις αποβάθρες τους στα κρουαζιερόπλοια) και αναμένεται ότι οι επιβαίνοντες θα αποβιβαστούν τελικά στην Ταϊλάνδη πόλη Laem Chabang την Πέμπτη,.
World Dream: Σε καραντίνα εδώ και πέντε ημέρες βρίσκονται περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο, καθώς τρεις πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Anthem of the Seas: Το πλοίο παραμένει για ακόμα δύο μέρες στο Νιου Τζέρσεϊ, καθώς τέσσερις επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα.

Εκκένωση κτιρίου
Σε μερική εκκένωση ενός κτιρίου προχώρησαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ στη συνοικία Τσινγκ Γι, επειδή δύο ένοικοι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, αν και διέμεναν σε διαφορετικούς ορόφους.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταδόθηκε ο ιός μέσω του συστήματος σωληνώσεων του κτιρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 42 κρούσματα της ασθένειας.

Εξάπλωση παρά τους περιορισμούς
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται τη στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα καλά κρατεί. Σήμερα, η ασιατική χώρα ανέφερε περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού, υποσκάπτοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα ελέγχου της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης μεγάλων πόλεων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορωνοΐού.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιχείρησε να προσδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της τοπικής οικονομίας. Όπως υποστήριξε, τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και θα είναι βραχύβιος ο αντίκτυπος της επιδημίας. Ο Σι ζήτησε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία και για να επιτευχθούν οι στόχοι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη φέτος. Ζήτησε παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απασχόληση και την αποτροπή μεγάλης κλίμακας απολύσεων.

 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Ο 2019-nCoV έχει προκαλέσει 908 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο), σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των κινεζικών αρχών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 97 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, επί περισσότερων των 3.000 νέων κρουσμάτων.

Ο ιός έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, έναν στις Φιλιππίνες και έναν στον Χονγκ Κονγκ. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 40.600.

Η εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας θα μπορούσε να κλιμακωθεί με την μετάδοση μέσω ανθρώπων που δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα, προειδοποίησε την Κυριακή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στον υπόλοιπο κόσμο, περισσότερα από 320 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και εδάφη.

Η Ταϊβάν, που έχει 18 κρούσματα, επέκτεινε τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο σήμερα. Προηγουμένως, είχε απαγορεύσει την είσοδο όσων προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και τον ελλιμενισμό ξένων κρουαζιερόπλοιων.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Η Ιταλία ζήτησε να μην πηγαίνουν στο σχολείο για δύο εβδομάδες τα παιδιά που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κίνα.