Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: «Πιθανόν να έχουμε νέο ιό ηπατίτιδας που προσβάλλει παιδιά»

422

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμός σε 5 χώρες της Ευρώπης – Τα συμπτώματα που  «χτυπούν καμπανάκι» - Newsbeast

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, και κατά πόσο αυτή συσχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρεθηκε στην ηπατίτιδα και τόνισε πως δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλώθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε.

Τέλος μίλησε σχετικά με το τί θα πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα όσο αφορά στις συναναστροφές μας με τον κόσμο και την παρουσία μας σε μέρη με συνωστισμό.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί σημασία στην φροντίδα των ευάλωτων και σε εκείνων που νοσούν βαριά. Η Κίνα δεν το έχει καταλάβει και προβαίνει σε σκληρά lockdown που δεν έχουν κανένα νόημα», είπε σχετικά.

«Καλό θα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι. Εάν πάμε σε κάποιο τραπέζι να κάνουμε κάποιο τεστ πρώτα, και εάν δεν νιώθουμε καλά να μην πάμε σε αυτό το τραπέζι, ας κάνουμε ένα τεστ πρώτα, και φυσικά να φοράμε μάσκα στου χώρους που έχει συνωστισμό», κατέληξε λέγοντας.