Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κώστας Λάβδας στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: «Αποφασισμένος να αιματοκυλήσει το Κίεβο ο Πούτιν»

247

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λάβδας στο MEGA: «Ο Πούτιν σφίγγει τον κλοιό στο  Κίεβο για να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις» | MEGA TV

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία που περνά εξαιρετικά δύσκολες ώρες για έκτη ημέρα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ρωσικό κομβόι 64 χλμ. κατευθύνεται προς το Κίεβο, ο κ. Λάβδας είπε ότι «Νομίζω ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σφίξει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Τώρα βλέπουμε το κομβόι, το οποίο μάλλον έρχεται από την Λευκορωσία.

Για τις ανατολικές και νότιες περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, είναι δύσκολο να αλλάξει η τύχη τους. Νομίζω ότι ο Πούτιν δε θέλει να καταλάβει το Κίεβο, θέλει να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, θέλει να κλείσει την Αζοφική Θάλασσα». «Θα είναι δύσκολο να βρεθεί διπλωματική λύση, γιατί για την Ουκρανία θα είναι δύσκολο να κάνει πίσω και να δεχτεί μια de facto διχοτόμηση, αλλά και η Ρωσία είναι δύσκολο να παραδεχτεί μια σχεδόν ήττα και να αποσυρθεί από εδάφη που έχει καταλάβει», πρόσθεσε.

«Αν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είχαν δείξει τις ίδιες διαθέσεις με τις κυρώσεις, πριν ξεκινήσει η εισβολή, είναι πιθανό να ήταν διαφορετική η προσέγγιση του Κρεμλίνου. απέτυχαν στο να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας. ΝΑΤΟ και ΕΕ απέτυχαν να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ακόμα ο κ. Λάβδας.

Αναφερόμενος, τέλος, στο αίτημα Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Λάβδας είπε ότι «Μπορεί να ακούσουμε την Ουκρανία να λέει σε μια βδομάδα ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ δεν ενδιαφερόμαστε για το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί και έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό στον ορίζοντα από τη μεριά του Κιέβου».«Οι κυρώσεις είναι σοβαρές και το θέμα είναι πόσο θα αντέξει και η οικονομική ελίτ της Ρωσίας», σημείωσε ακόμα ο κ. Λάβδας.

 Οι Ουκρανοί που ζουν στη Θεσσαλονίκη έχουν οργανωθεί προκειμένου να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους συμπατριώτες τους, είτε με αποστολή βοήθειας, είτε βοηθώντας τους να βγουν από τη χώρα και να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Ίνα Γαλάνενα, Ουκρανή που ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, και η οποία έχει οργανωθεί με τους συμπατριώτες της που βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν όσους είναι στην Ουκρανία, και με τη συνδρομή της πολιτείας. «Αυτό που έμαθα από τον αδερφό μου είναι ότι η κατάσταση είναι τρομερή. Χτες είχαμε ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, αλλά περάσαμε πολύ δύσκολα τη νύχτα. Καταστράφηκαν μεγάλες πόλεις. Ήταν μάλλον η χειρότερη νύχτα. Στο Τσερνίκοφ έχουμε καμένα σπίτια, καμένα νηπιαγωγεία. Είμαι μητέρα, δε θέλω πόλεμο. Έχω δύο κόρες. Μένω 20 χρόνια στην Ελλάδα», περιέγραψε η κ. Γαλάνενα. «Μαζεύουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη μονή Βλατάδων, τρόφιμα, φάρμακα και ζεστά ρούχα. Υπάρχουν ξενοδοχεία που θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι που έρχονται εδώ. Και όποιος θέλει μπορεί να πάρει στο προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και να δηλώσει πώς μπορεί να βοηθήσει», πρόσθεσε η ίδια.