Ο Ιρλανδός κερδίζει το στοίχημα του Eurogroup

της Άννας Καραπέτσα

291

Και δεν πρόκειται για τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε αλλά για τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας ο οποίος είναι πλέον επισήμως ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο, καθώς εξελέγη προέδρος του Eurogroup.

Μετά την εκλογή του, ο Πασκάλ Ντόνοχιου, που αναλαμβάνει ενώ η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη χειρότερη ίσως οικονομική κρίση της ιστορίας της, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν πολλές και σύνθετες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει θέληση για να βρούμε δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας», δηλώνει ο ίδιος.

Πιστός στις θέσεις του ΕΛΚ και στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ο Ντόνοχιου πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, οι όροι λειτουργίας της οποίας έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα όταν η ανάκαμψη θα έχει βρει τον δρόμο της.

Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Eurogroup ήταν, εκτός από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ήταν η Ισπανίδα ομόλογός του Νάντια Καλβίνο και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα. Ο Ντόνοχιου ανήκει στο ΕΛΚ, η Καλβίνο στους Σοσιαλιστές και ο Γκραμένια στους Φιλελεύθερους.

Καθώς δεν επετεύχθη ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο –καθώς κανείς εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκέντρωσε τις αναγκαίες 10 ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας- πραγματοποιήθηκε και δεύτερος γύρος, από τον οποίο αποσύρθηκε ο Πιερ Γκραμένγκα.

Αποστολή του είναι να προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών, στόχος των οποίων είναι να εξασφαλίζουν τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να επανεκκινήσουν από κοινού οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού: σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 8,7% το 2020.

Πληροφορίες: cnn.gr