Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας

283

Η Τουρκία θα αρχίσει να παρέχει άδειες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, σύμφωνα με το «μνημόνιο» κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.

Στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προέβη πριν από λίγο ο Τούρκος Προέδρος. «Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην έρευνα υδρογονανθράκων, δραστηριοποιούμαστε διπλωματικά ώστε να επέλθει η ειρήνη και η ευημερία. Δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστεί η Τουρκία και η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, τονίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τόσο τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Πέρα από τα παραπάνω, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει χρήση όλων των διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων που έχει στη διάθεσή της, ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης συμπεριλαμβανομένης.

Για αυτό τον λόγο, θα συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με σκοπό την εξομάλυνση της κατάσταση στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Επίσης, είπε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να παρέχει σε εταιρείες άδειες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, σύμφωνα με το «μνημόνιο» κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, πρόκειται να σταλεί το ερευνητικό σκάφος «Ορουτς Ρέις», το οποίο θα επιδοθεί σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή.