Ντιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: «Κόντρες» για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τη συμμετοχή στις κάλπες και… αιχμές για «νεόγερους»

474

debate-033

Αιχμές για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπαν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης για τα εθνικά θέματα – Αντιπαράθεση για τους ποινικούς κώδικες και την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Με προσεκτικές αιχμές για κρίσιμα θέματα, όπως οι συνεργασίες και η συμμετοχή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, οριοθέτηση των γραμμών απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κινήσεις για συμμαχίες στο β’ γύρο διεξήχθη το ένα και μοναδικό τηλεοπτικό debate μεταξύ των πέντε, εκ των έξι υποψηφίων – απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου – για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε σχετικά ήπιους τόνους, χωρίς όμως να λείπουν οι διαφοροποιήσεις και τα έμμεσα βέλη, ενίοτε και οι ανοιχτές διαφωνίες κάποιων σε ορισμένα θέματα. Η συζήτηση διήρκησε ακριβώς δύο ώρες, που προέβλεπε και ο προγραμματισμός, με τους αντιπαρατιθέμενους να προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη και να κερδίσουν τις εντυπώσεις, σε μία σφιχτή διαδικασία, αλλά με δυνατότητα και σχετικά ελεύθερης συζήτησης με βάση τα δεδομένα από ανάλογες εμπειρίες σε άλλες εθνικές ή εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Όλοι οι υποψήφιοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για σειρά θεμάτων, κυρίως για την πανδημία, ενώ οι περισσότεροι και πάντως πέραν του κ. Λοβέρδου που ήταν πιο αιχμηρός και ο κ. Ανδρουλάκης άσκησαν σκληρή κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ και ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι άλλο ο κόσμος της αριστεράς και άλλο η ηγεσία του.

Και οι πέντε δήλωσαν ότι θέλουν ένα μεγάλο ΚΙΝΑΛ και όχι δεκανίκι άλλων κομμάτων. Ουδείς εξέφρασε προτίμηση για συνεργασία προνομιακά με κάποια άλλη παράταξη.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν έμμεσα βολές. Ο πρώτος αμφισβήτησε την απεριόριστη δυνατότητα του δεύτερου να ορίσει, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν είναι ευρωβουλευτής, για να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι που αποφασίζει. Και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη να ψηφίσει στις εκλογές. Αυτό το κάλεσμα αμφισβητήθηκε κυρίως από τον Παύλο Χρηστίδη, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι ήταν πιο προσεκτικοί. Οι κύριοι Λοβέρδος και Γερουλάνος υπενθύμισαν ότι ήταν υπέρ και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και επέκριναν τους κομματικούς μηχανισμούς που δεν το επέτρεψαν. Ο κ. Λοβέρδος προκάλεσε τους αντιπάλους του να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος εξακολουθεί να καταδικάζει, χωρίς όμως να πάρει απάντηση από κανέναν.

Κόντρα υπήρξε για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών, με την οποία συμφωνεί ο κ. Λοβέρδος, αλλά δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί μαζί του ο κ. Καστανίδης.

Ενδιαφέρον είχε ότι στο κομμάτι της αναμέτρησης, κατά το οποίο οι κάθε ένας υποψήφιος επέλεγε να κάνει ερώτηση σε ένα αντίπαλο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε άνοιγμα στον κ. Καστανίδη και ο κ. Λοβέρδος στον κ. Γερουλάνο.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα