Νέος συναγερμός στην Κίνα: Επέστρεψε και η βουβωνική πανώλη – Κρούσμα στην Μογγολία

της Άννας Καραπέτσα

107

Σε υψηλό επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στην αυτόνομη κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος βουβωνικής πανώλης, της ασθένειας που τον 14ο αιώνα προκάλεσε την πανδημία του «Μαύρου Θανάτου» εξολοθρεύοντας 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, οι τοπικές Αρχές εξέπεμψαν σήμα συναγερμού για αποτροπή πανώλης Επιπέδου 3 για την πόλη, την δεύτερη χαμηλότερη στο σύστημα τεσσάρων βαθμίδων. Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από μολυσμένα ζώα
Η πανώλη, η οποία προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των ψύλλων και των μολυσμένων ζώων αποτελεί μια από τις πλέον φονικές βακτηριακές μολύνσεις σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της πανώλης του «Μαύρου Θανάτου», όπως είναι γνωστή, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η βουβωνική πανώλη, η οποία είναι μία από τις τρεις μορφές της πανώλης, προκαλεί επώδυνο πρήξιμο στους λεμφαδένες, καθώς και πυρετό, ρίγη και βήχα.

Πλέον , οι αρχές της πόλης όπου εντοπίστηκε το κρούσμα συνιστούν στους κατοίκους να λαμβάνουν επιπλέον προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αποφεύγουν να τρώνε ζώα που κατά πάσα πιθανότηατ έχουν μολυνθεί.

Για του λόγου το αληθές τον Μάιο, ένα ζευγάρι στη Μογγολία πέθανε από βουβωνική πανώλης αφού κατανάλωσε ωμό νεφρό μαρμότας. Η ωμή κατανάλωση του συγκεκριμένου τμήματος θεωρείται για την καλή υγεία. Δύο ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από πνευμονική πανώλη –μία άλλη μορφή της ασθένειας, η οποία πλήττει τους πνεύμονες- στην εσωτερική Μογγολία.

Πληροφορίες : cnn.gr