Νεκρώνει από ψάρια η λίμνη Κορώνεια

του Παναγιώτη Σπανού

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην λίμνη Κορώνεια.

Η αιτία είναι η μείωση της στάθμης της λίμνης η οποία σε ορισμένα σημεία φτάνει μόλις τα 60-80 εκατοστά σε μεγάλα βάθη καθώς και ο ευτροφισμός. Ο ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό.

Ο ευτροφισμός προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων τα οποία όταν αποικοδομηθούν, γίνονται η βασική τροφή για το φυτοπλαγκτόν και τα υδρόβια φυτά, που είναι καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε αναερόβιες συνθήκες μέσα στο νερό με αποτέλεσμα την παραγωγή τοξικών ουσιών. Αυτό οδήγησε το 2004 και το 2007 στη νέκρωση όχι μόνο ψαριών αλλά και ειδών που τρέφονταν με αυτά όπως ερωδιοί και άλλα πτηνά.

Ιστορικά η λίμνη έχει δεχθεί και άλλα κρούσματα θανής της ιχθυοπανίδας. Το 1995 και την περίοδο 2007-2008  σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη.

Βασική αιτία επίσης είναι και φραγή του καναλιού ύδατος που είναι πηγή ζωής της λίμνης καθώς παραμένει και σε αναστολή ένα πρόστιμο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Ας ελπίσουμε να βρεθεί λύση!Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.