Νέες συνομιλίες στη Λιβύη με την ελπίδα πραγματικής εκεχειρίας

56

Μια νέα απόπειρα διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στην πολύπαθη Λιβύη, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας  η αποστολή του ΟΗΕ (UNSMIL) στην εμπόλεμη χώρα.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η UNSMIL, αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του στατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο έμειναν στη μέση, με τη συμμετοχή πέντε αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σαράτζ, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τις δυνάμεις του Χάφταρ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Ομως ο στρατάρχης, που στηρίζεται μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αν και τις δύο φορές, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.