Νέα εποχή για τα Όσκαρ

της Αθηνάς Παυλή

291

Μια νέα σελίδα για την διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, στόχος τους για το 2021 είναι να αναδείξουν και να ενισχύσουν την διαφορετικότητα!

Όσο πλησιάζουν τα βραβεία Όσκαρ διαμορφώνεται η επιτροπή που θα επιλέξει τους εκλεκτούς που θα έχουν την τιμή να σηκώσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Φέτος η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ενισχύει την διαφορετικότητα των μελών της και τις 819 προσκλήσεις για το 2020. Μετά το κίνημα #OscarsSoWhite του 2016, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών υποσχέθηκε να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών και των μελών του BAME*, φέτος όπως όλα δείχνουν κράτησε την υπόσχεση της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 45% των νέων μελών είναι γυναίκες, το 36% προέρχονται από εθνικότητες και φυλετικές κοινότητες με χαμηλή εκπροσώπηση στην Ακαδημία και το 49% δεν είναι Αμερικανοί. Μερικά από τα ονόματα που θα ανανεώσουν την ακαδημία είναι οι Ana de Armas, Zendaya, Awkwafina, Constance Wu και σταρ της ταινίας Roma, Yalitza Aparicio. Φυσικά από την λίστα δεν θα λείπουν οι Βρετανοί αστέρες συμπεριλαμβανομένων την Cynthia Erivo, τον αστέρι του 1917 George MacKay και την Florence Pugh από την ταινία Little Women.

Οι 75 από τους νέους εισαχθέντες ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ, 15 από τους οποίους ήταν νικητές. Η Ακαδημία κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει το 2016 , ο όποιος ήταν να διπλασιάσει τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπημένες κοινότητες, συγκεκριμένα φέτος η συνολική συμμετοχή των μελών της Ακαδημίας αποτελείται από 32% γυναίκες, ενώ το 2015 το ποσοστό άγγιζε μόλις το 25%. Ο αριθμός από τις «υποεκπροσωπούμενες εθνοτικές / φυλετικές κοινότητες» είχε επίσης αυξηθεί, από το 8% του 2015 σε 16% το 2018.

Η Ακαδημία κάνει μεγάλες προσπάθειες να καταρρίψει το στερεότυπο των «Λευκών» Όσκαρ και να αναδείξει την διαφορετικότητα. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα ανανεωθούν οι προϋποθέσεις για τις υποψηφιότητες, ώστε να ευνοήσουν τόσο την διαφορετικότητα όσο και τις πρακτικές προσλήψεων των ηθοποιών από τις εταιρείες. Να σημειώσουμε ότι η νέα επιτροπή θα ψηφίσει για τα Όσκαρ του επόμενου έτους δηλαδή του 2021, όπου η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μήνες αργότερα απ΄ ότι συνηθίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.