ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Αφίξεις, υποσχέσεις και κινητοποιήσεις…

319

Το έργο που λέγεται “Προσφυγικό- (λαθρο) μεταναστευτικό” έχει πολλά ακόμα επεισόδια για να ρίξει, αν ρίξει ποτέ φινάλε. Εκλογές έγιναν, πρόσωπα άλλαξαν, Κυβέρνηση άλλαξε, το αρμόδιο Υπουργείο καταργήθηκε και επανασυστάθηκε, αλλά το έργο “Προσφυγικό- (λαθρο) μεταναστευτικό” εκεί, να “παίζει” καθημερινά και πιο έντονα στην καθημερινότητα μας.

Βέβαια, έχουμε να κάνουμε για ένα ζήτημα διεθνές, που – κακώς – από την προηγούμενη Κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε ως καθαρά εθνικό, καθαρά ως Β. Αιγαιοπελαγίτικο, και σκηνές αυτού διαδραματίζονται μόνο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο. Μια Κυβέρνηση που καλούσε επί 4.5 χρόνια τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν τα σύνορα μας και να εγκατασταθούν στη χώρα μας, και με τη Νέα Δημοκρατία τώρα να έχει κληθεί να περάσει το μήνυμα “κλειστά σύνορα” και να νοικοκυρέψει την κατάσταση. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, για δυνατούς λύτες που απαιτείται και συμμετοχή της Ευρώπης.

Πλέον, ως αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει να έχει τις ίδιες αντιλήψεις και να κουνάει το δάχτυλο σε καθετί που στρέφεται ενάντια των “ανοιχτών συνόρων”, και να παραδίδει μαθήματα πολιτικής. Δικαίως, μπορεί να πει κανείς, αφού από τις 7 Ιουλίου κι έπειτα που ο λαός – μέσω των εκλογών – έδωσε την εντολή στη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, οι ροές έχουν τριπλασιαστεί και κέντρα όπως η Μόρια, έχουν εξαπλωθεί σε γειτονικά οικόπεδα, έπειτα από καταπατήσεις ή ενοικιάσεις.

Το κυβερνών κόμμα “πιάστηκε στον ύπνο” τους πρώτες μήνες στην εξουσία της χώρας, όσο έχει να κάνει με το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις καθημερινές ροές, από την αγανάκτηση του κόσμου, κι ιδιαίτερα αυτών που φυλάνε Θερμοπύλες, τους ακρίτες που βιώνουν από το ‘15 αυτές τις ροές.

Κι πάμε στο χθες! Χθες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης επισκέφτηκε τη Σάμο και τη Λέσβο και πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και με τους τοπικούς άρχοντες. Βρισκόμενος στη Σάμο τόνισε: << Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών μεταναστών προς τα νησιά. Ήρθα σήμερα στη Σάμο, θα πάω αργότερα στη Λέσβο, για να συνομιλήσω με τους κατοίκους, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κύρια προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών>>.

Στη συνέχεια για την επίτευξη των μειώσεων στις ροές δήλωσε: <<Πρέπει  να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης προστασίας των συνόρων και αφετέρου να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητο γι’ αυτό είναι τα νέα κέντρα τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Σήμερα λειτουργούμε με ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις, σχεδιάζουμε ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Είναι ένα δύσκολο έργο. Χρειαζόμαστε την ενότητα, τη συνεργασία όλων και στόχος αυτού του ταξιδιού είναι συνομιλώντας να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Θα κινηθούμε ταχύτατα, δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε>>.

Η επίσκεψη του Υπουργού σήκωσε <<θύελλα αντιδράσεων>> στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο νησί της Λέσβου. Πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν τη μη επίσκεψη του κ. Μηταράκη στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ άλλοι, κυρίως από τους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον χώρο του ΚΚΕ έθιξαν την εγκάρδια υποδοχή του Χιώτη βουλευτή και Υπουργού από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, λέγοντας: <<Δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις, μια και το παιχνίδι είναι στημένο>>.

Δηλώσεις που εγείρουν ερωτήματα, μιας και πάντα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ επέλεγαν και επιλέγουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας πορείες και κινητοποιήσεις, συνήθως των 200-300 ατόμων, κλείνοντας το κέντρο της Αθήνας, ταλαιπωρώντας έτσι χιλιάδες συμπολιτών μας. Αλήθεια, κυρίες και κύριοι της αριστεράς, δεν αξίζει μια κινητοποίηση κι ένα βροντερό παρόν για το αύριο όλων μας;

Εντύπωση προκαλούν κι οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, κ. Γιάννη Μπουρνού, μετά την πρόσκληση σε σύσκεψη εκπροσώπων των 15μελών μαθητών των σχολείων από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, εν όψει της κινητοποίησης της Τετάρτης. Συγκεκριμένα δήλωσε: << Τι θα πει, άραγε, ο κ. Μουτζούρης στους 16χρονους και 17χρονους μαθητές; Θα τους μιλήσει για την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας; Θα τους πει για την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό; Θα τους πει έστω για τα πραγματικά αιτήματα, την αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και την εναντίωση στη δημιουργία κλειστού κέντρου-φυλακής στη Λέσβο; Ή θα τους κάνει κατήχηση για τα “4000 χρόνια της θρησκείας”, το “ελληνικό IQ” και τον “κίνδυνο φυλετικής αλλοίωσης” με σιγοντάρισμα από τον κ. Χατζηκομνηνό;

Ντροπή και μόνο ντροπή για το κατάντημα των τοπικών μας αρχόντων. Ας αφήσουν τα “παιδομαζώματα” και τα ακροδεξιά τους παραληρήματα κι ας εναντιωθούν στην πράξη στα σχέδια της δικής τους κυβέρνησης. Τα νησιά μας δεν τελούν υπό κατάληψη, αλλά υπό εγκατάλειψη>>.

Ο κ. Μηταράκης, πάλι, αν και μέλος της Κυβέρνησης και αρμόδιος Υπουργός, είπε: << «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά>>.

Η Κυβέρνηση έχει χρέος να δώσει βρει λύση στο πρόβλημα και να τηρήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, οι οποίες είναι, προστασία συνόρων, μείωση ροών, αποσυμφόρηση των νήσων, κλείσιμο υπάρχοντών δομών και δημιουργία νέων μακριά από τον αστικό ιστό.

Το σίγουρο είναι ένα! Οφείλουν, όλες κι όλοι οι Β. Αιγαιοπελαγίτες, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και κομμάτων, να δώσουν βροντερό παρών στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τόσο στις 22, όσο κι στις 23 του μήνα στην καρδιά της Ελλάδος. Αυτές τις ώρες, χρειάζεται ομόνοια και ομοιογένεια για ένα κοινό σκοπό.

Αντί επιλόγου, η χθεσινή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου Άρη Χατζηκομνηνού:

Θέλουμε πίσω τα νησιά μας.. Θέλουμε πίσω την ζωή μας..

Στον Λαοκόωντα, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας , αποδίδεται η γνωστή παροιμιώδης φράση « Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» . Ήταν εκείνος που προειδοποίησε τους Τρώες (μάταια) να μην δεχθούν τον Δούρειο Ίππο ως δώρο από τους Έλληνες. Οι Τρώες αψήφησαν την συμβουλή του με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2020, επισκέφτηκε την Μυτιλήνη ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και αύριο θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα.

Δύο επισκέψεις υπουργών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων του Βορειοανατολικού Αιγαίου, για την τραγική κατάσταση των νησιών μας, από τις συνέπειες, λόγω κυρίως εσφαλμένων χειρισμών των αρμοδίων, του λαθρο- μεταναστευτικού.

Κατά την επίσκεψη του κ. Μηταράκη, δόθηκε εντολή από τον ίδιο να αποχωρήσουμε από την Περιφέρεια ακόμη και οι αντιπεριφερειάρχες, γιατί η σύσκεψη θα ήταν κλειστή. Θα συμμετείχαν μόνο ο κ. Περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανασίου.

Αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος αυτού του αποκλεισμού?? Τι είχε να πει ο κ. Υπουργός, που δεν έπρεπε να γίνει κοινωνός ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου αλλά και οι λοιποί συνάδελφοί μου??
Ποια η διαφορά της σημερινής επίσκεψης από επισκέψεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης (.. κλειστές συσκέψεις, επίσκεψη στην Μόρια, δηλώσεις, κάποιο γεύμα και ξανά στο αεροπλάνο για Αθήνα…)?? Και τα νησιά μας, οι ζωές μας παρατημένα στην μοίρα τους.

Λυπάμαι που γράφω αυτό το κείμενο αλλά αισθάνομαι ότι οι κυβερνώντες δεν έλαβαν το μήνυμα ή δεν θέλουν να το λάβουν.

Οι κλειστές πόρτες, μόνο δυσπιστία δημιουργούν αντί για ενότητα και συνεργασία που ζήτησε από την Σάμο σήμερα ο Υπουργός. Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους νησιώτες. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ακόμα και αν μας υποσχεθούν διάφορα.

Καμιά ανοχή σε πολιτικές που βλάπτουν τα νησιά μας, την πατρίδα μας.
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»

Άρης Χατζηκομνηνός

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου