Μπέκας Βασίλης: «Η μαγειρική για μένα είναι ό,τι και η δημιουργία ενός ποιήματος από ένα ποιητή »

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1954

“ Η μαγειρική για μένα είναι ό,τι και η δημιουργία ενός ποιήματος από ένα ποιητή… Τα υλικά είναι ό,τι και οι λέξεις για ένα ποιητή…”

Ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Executive Chef, κύριος Μπέκας Βασίλης  έχει στις πλάτες του μεγάλη γαστρονομική εμπειρία όχι μόνο από το Προεδρικό Μέγαρο το οποίο υπηρετεί πιστά από 24 ετών ακολουθώντας τον καταξιωμένο Σεφ και τέως Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί 40 συναπτά έτη, τον κύριο Αθανάσιο Σκούρα, αλλά και από τις εμπειρίες που απέκτησε σε μεγάλες ελληνικές αλλά και διεθνείς κουζίνες.

Ανήσυχο πνεύμα προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται και να γοητεύει τους καλεσμένους μέσα από μοναδικά προσεγμένα μενού. Εστιάζεται στη λεπτομέρεια και στην ποιοτική πιστότητα των δημιουργημάτων του.

“Το καλό φαγητό είναι για το σώμα ό,τι και η γαλήνη για την ψυχή…”

Η έντονη γαστρονομική του εμπειρία μαζί με τις γευστικές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και τα γεμάτα μυρωδιές συναισθήματα συνθέτουν τη γαστρονομική του κουλτούρα.

Γεύσεις, υφές, αρώματα, εικόνες και μυρωδιές συνθέτουν το πάζελ της γαστρονομικής του φιλοσοφίας το οποίο σφραγίζει το μεράκι, η φαντασία αλλά και διάθεση πρωτοτυπίας του σεφ.

“Η ελληνική κουζίνα αποτελεί αμάλγαμα των ηθών και των εθίμων του λαού μας και της μακραίωνης παράδοσής μας. Ο Έλληνας διασκεδάζει τις χαρές του, μοιράζεται τις λύπες και τις στενοχώριες του στο τραπέζι με συγγενείς και φίλους. Κάθε εκδήλωση της ζωής μας αλλά και της παράδοσής μας είναι αδιάσπαστα δεμένη με το ελληνικό τραπέζι αλλά και με την ελληνική γαστρονομία.”

Λάτρης της ποιοτικής και δημιουργικής κουζίνας πιστεύει ότι η ελληνικότητα μιας κουζίνας βασίζεται κυρίως στον σεβασμό προς τα υλικά και σίγουρα προς τον καλεσμένο:

“Εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που από αρχαιοτάτων χρόνων δεν τρώμε για να επιβιώσουμε αλλά για συναντηθούμε με τους φίλους μας και την οικογένειά μας, για να διασκεδάσουμε, για να απολαύσουμε το μοίρασμα στο τραπέζι, αλλά και για να αναζητήσουμε παρηγοριά, ακόμη και λύσεις στα προβλήματα και στις δυσκολίες μας. Με τη διαδικασία του φαγητού είμαστε συναισθηματικά δεμένοι, είναι μια ιεροτελεστία για μας, ένα μοίρασμα γεύσεων αλλά κυρίως συναισθημάτων.”

Η γαστρονομική κουλτούρα δεν είναι απλώς ένας τρόπος μαγειρέματος αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια τέχνη που κέρδισε επάξια τη θέση της στην παλέτα των υπολοίπων τεχνών:

“Η φιλοσοφία της γαστρονομίας ταιριάζει με την κουλτούρα της απλότητας και του αυθεντικού. Η απόλαυση του φαγητού είναι μια εσωτερική εμπειρία που συνδέεται τόσο με την απλότητα όσο και με την ποιότητα. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος μαγειρέματος, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, είτε αφορά το σπίτι μας είτε το Προεδρικό Μέγαρο.”

Πάνω σε αυτή τη γαστρονομική φιλοσοφία βασίζεται και το μενού του Προεδρικού Μεγάρου:

“Η βάση του είναι κυρίως ελληνική, άλλωστε τα γεύματα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχουν σα σκοπό να ευχαριστήσουν τον καλεσμένο αλλά και τον μυήσουν στην πλούσια γαστρονομική μας παράδοση, η οποία κρατάει εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, σε μια εμπειρία αυθεντικών ελληνικών γαστρονομικών γεύσεων.”

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της κουζίνας του Προεδρικού Μεγάρου ο κος Μπέκας αναφέρει:

“Τα βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Προεδρικού Μεγάρου είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η λεπτομερής επεξεργασία τους, η επιμέλεια της προετοιμασίας και της παρασκευής του γεύματος, η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων στα γεύμα, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων αλλά και η τελική γενικότερη αισθητική που εκπέμπει το μενού μέσα από τα επιμέρους του στοιχεία.”

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας συμπληρώνει:

“Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι γεμάτες από παραδοσιακές γεύσεις, έντονες μυρωδιές, οικογενειακά γεύματα και φιλικά τραπεζώματα. Όλες αυτές τις “γευστικές” εμπειρίες μαζί με την γνώση και την συνεχόμενη κατάρτιση με βοηθούν να αφήνω και εγώ το αποτύπωμά μου σε αυτό το τιμητικό πόστο και να συνεχίζω επάξια, θέλω να πιστεύω, το έργο του προκατόχου μου του Αρχιμάγειρα κυρίου Σκούρα Αθανάσιου.”

Ο Μπέκας Βασίλης μετράει ήδη 30 χρόνια στο χώρο της μαγειρικής. Η αγάπη του για την τέχνη του τον οδήγησε σε συνεργασία με ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Τα τελευταία 8 χρόνια της καριέρας του ηγείται της τιμητικής θέσης του Αρχιμάγειρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οργανώνοντας γεύματα για 2 προέδρους της Αμερικής,

τον Βασιλιά της Αγγλίας και αρκετούς αρχηγούς κρατών.

Παράλληλα είναι μέλος της λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολης και επίσης μέλος της λέσχης Αρχιμαγειρων Chef d Chef.

Η αγάπη για την μαγειρική επεκτείνεται σε διδασκαλία ΙΕΚ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, όπου θέλει να μεταφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της γαστρονομίας.