Μητσοτάκης: Πρόθεση είναι να ανοίξει το εμπόριο έστω και με click away

188

Τα πρώτα 4 καταστήματα που ανοίγουν: Οι ΚΑΔ και οι κανόνες – Με SMS στο «2»  | Typosthes

Η επιστρεπτέα προκαταβολή «θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται» – «Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές» τόνισε ο πρωθυπουργός – Αισιοδοξία για τον τουρισμό

«Βασικό μας μέλημα, για να το πως απλά, είναι πώς θα βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην προοπτική επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.
Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το άνοιγμα καταστημάτων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα«.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών, η οποία θα βασιστεί σε αυτά τα δεδομένα.

«Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές. Ελπίζω ότι οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα»

τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι με προσωπική του απόφαση έκλεισε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου «για να προλάβω την οποία χαλαρότητα των εορτών». Όπως διαπιστώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκαν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έξαρση των επιδημιολογικών δεικτών.

«Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά  -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς. 

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι το κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια και «ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται, αλλά δεν θέλησε να πει για τι θα γίνει όταν κληθούν οι επαγγελματίες να επιστρέψουν την προκαταβολή.

Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρότασή του προς τα ευρωπαϊκά όργανα να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι χώρες και επιχειρήσεις μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση.

Ο συνδυασμός του γεγονότος ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, των πολλών rapid test που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και του εποχικού παράγοντα που επηρεάζει τον ιό, «με κάνει πολύ αισιόδοξο για αυτό το καλοκαίρι» και «αρκετά σίγουρο ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την περσινή».